Foto via Natuurmonumenten

Op zaterdag 8 februari 2020 kun je naar hartenlust aan de slag in de natuur: die dag werken enthousiaste vrijwilligers van Natuurmonumenten aan een aantal kleine landschapselementen in het Areven bij Weert.

Iedereen die het leuk vindt een paar uur fysiek bezig te zijn in de frisse buitenlucht kan zich aanmelden. Gezinnen met kinderen zijn van harte welkom.
Interesse? Meld je aan via: [email protected]

Zaterdaggroep

Al jaren is de ‘Zaterdaggroep’ actief voor Natuurmonumenten in Midden- en Zuid-Limburg. Ditmaal zetten de vrijwilligers de schouders eronder in de omgeving van Weert. Ze zagen de houtwallen terug, zodat die zich kunnen verjongen; ook snoeien ze struiken en (jonge) bomen en voeren ze de takken af naar de bosrand.
De natuur profiteert van de open plekken die zo ontstaan – dat zijn mooie, beschutte oases voor vlinders en andere insecten. Ook vogels en bepaalde bosplanten varen er wel bij.

Houtwal en bosrand

Bosranden en houtwallen vormen de overgang tussen bos en open terrein. Aan de boszijde domineren struiken, terwijl hoge kruiden de overgang naar korte plantengroei (heide, grasland of akker) markeren.

De ecologische betekenis van bosranden voor planten en dieren van open veld en bos is groot; ze benutten de bosranden graag en veel. De boswachter zal het belang van deze geleidelijke overgangen van open veld naar het dichte bos ter plekke toelichten.

Wat – waar – hoe?

Verzamelen: om 10.00 uur bij H. Willibrordus Parochiekerk, Kerkplein 1, 6039 GH Stramproy. Vandaar vertrekken ze naar de werklocatie in het Areven. Boswachter Derek Noordermeer van Natuurmonumenten zorgt voor deskundige begeleiding van de vrijwilligers met tekst en uitleg over het gereedschap, de beste werkwijze en het doel van de activiteiten. Ook vertelt hij over de geschiedenis van het gebied en laat hij zien wat hier speciaal en interessant is. De werkdag eindigt uiterlijk om 15.00 uur. Kinderen die meedoen moeten begeleid worden door een volwassene.

Je zorgt zelf voor een lunchpakketje. Er is koffie, thee en soep voor de liefhebber – en ook een echte Limburgse vlaai ontbreekt niet. De dag is bij uitstek geschikt om samen met je kinderen actief te zijn!

In de week vóór de werkdag ontvangen de deelnemers de laatste informatie (startplaats, praktische tips e.d.) via de mail. Natuurmonumenten zorgt voor het gereedschap (handzaag, kniptang en stokzaag). Neem familie of vrienden mee en kom ook – van een dag buiten kikkert iedereen op!