Opleiding door SJG en Gilde Zorgcollege

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd

Aanstormende verpleegkundigen uit de regio Weert krijgen vanaf komend schooljaar de kans om in hun eigen streekziekenhuis het vak te leren. Speciaal voor derde- en vierdejaars mbo-studenten hebben SJG Weert en Gilde Zorgcollege de krachten gebundeld in een nieuw traject voor de zorgopleiding op niveau 4.

“Door samen nieuwe verpleegkundigen op te leiden voor het echte werk kunnen we blijven beantwoorden aan de groeiende vraag naar deskundig zorgpersoneel in de regio Weert. De sector Zorg & Welzijn schreeuwt om vakmensen. Alleen door samen te werken met instellingen houden we de kwaliteit van de zorg op peil, nu en in de toekomst”, zegt directeur Jos Hegeman van Gilde Zorgcollege.

Het SJG-spoor, zo heet het nieuwe opleidingstraject, die Gilde Zorgcollege en SJG Weert na de zomervakantie voor het eerst gaan aanbieden aan bol studenten die de opleiding MBO-Verpleegkundige volgen in Weert. Aan het einde van het tweede leerjaar, als het reguliere les- en stageprogramma er opzit en de basis is gelegd, kunnen zij hun voorkeur aangeven voor deze specifieke opleidingsvariant in de klinische zorg. Het ziekenhuis maakt vervolgens een selectie.

Leren in de praktijk

De laatste twee jaar van hun verpleegkundige opleiding hoeven de gekozen studenten gemiddeld nog maar één dag in de week naar school. De overige dagen leren zij het vak in SJG Weert. In het derde leerjaar hebben de studenten een veertig weken durende oriënterende stage. Ze kunnen dan kennismaken met twee verschillende ziekenhuisafdelingen, bijvoorbeeld het Vrouw-Moeder-Kindcentrum, het Operatiecentrum of de Intensive Care. “Op die manier krijgen ze een goed beeld van de zorg die een ziekenhuis aan verschillende groepen patiënten levert”, zegt Pieter Slegers, teammanager Opleidingen van SJG Weert. In het laatste jaar – het examenjaar – leren en werken de studenten op één afdeling.

Baankansen

Tijdens elke stage wordt de student begeleid door een ervaren verpleegkundige, een docent van school en een opleidingsfunctionaris van het ziekenhuis. Doordat Gilde Zorgcollege al in het ziekenhuis is gevestigd, kunnen aankomend verpleegkundigen intern worden opgeleid. “Dat betekent veel extra aandacht en aanvullend onderwijs op de werkplek. Je leert het vak van verpleegkundige in de praktijk en ook nog eens in je eigen regioziekenhuis. En als het opleidingstraject naar wederzijdse tevredenheid verloopt, heb je als sollicitant met het diploma op zak natuurlijk een streepje voor zodra er een vacature vrijkomt. Dit alles maakt het SJG-spoor voor studenten tot een unieke kans”, zo besluit Pieter Slegers.

Wil je meer weten over dit nieuwe opleidingstraject? Neem dan contact op met Pieter Slegers, teammanager Opleidingen SJG Weert, via [email protected]. Of bezoek de open avond op 5 maart van Gilde Zorgcollege in Weert.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie