(Foto’s/video) Weert gaat aan de slag met biodiversiteit. Stadsecoloog Renata Bruinsma en wethouder Geert Gabriëls lanceerden op 13 februari 2020 de Weerter 2020 Challenge: Tijd voor Biodiversiteit!

Je denkt misschien dat biologische diversiteit iets is van ecologen, boeren en boswachters, maar niets is minder waar. Biodiversiteit is zo simpel en belangrijk als de lucht die je inademt, de grond waar je over loopt en de appel die je eet. Bruinsma: “Planten en dieren werken op een ongelooflijk intelligente manier met elkaar samen voor een evenwichtig ecosysteem. Althans, als de mens niet te veel ingrijpt. Het zijn de bomen die onze lucht zuiveren, de koolmees die de processierups opeet, de planten die het water reinigen en de mineralen die de moestuin voeden.”

2020 Challenge

Bruinsma: “Met de Weerter 2020 Challenge: Tijd voor biodiversiteit! willen we samen met inwoners, scholen en bedrijven aan de slag om Weert futureproof te maken. De gemeente heeft afgelopen jaar al veel ondernomen, zoals het aanleggen van bloemperken en Tiny Forests bij scholen, het uitdelen van Tuiny Forest-pakketten, subsidie op de opvang van regenwater en het plaatsen van nestkasten voor vogels, in samenwerking met IVN Weert. Maar dat is niet genoeg. Biodiversiteit is van ons allemaal. Door samen te werken kunnen we het verschil maken. Alle kleine en grote initiatieven bij elkaar opgeteld hebben een groot effect. Eén vlinderstruik maakt misschien niet zoveel uit, maar als alle 50.000 inwoners van Weert in hun tuin of balkon iets groens doen, maakt dat wel degelijk een groot verschil.”

Eet voedsel dat lokaal groeit, pak vaker de fiets, geef vogels in jouw tuin of op je balkon een huisje, eet minder vlees, vervang een paar tegels in je tuin door groen, plant een inheemse struik, verwonder je over de schoonheid van de natuur, recycle je kleding, gebruik minder plastic en help elkaar.

Natuurlijk is het fantastisch als je je eigen moestuin begint, maar je hoeft geen idealist met groene vingers te zijn om een bijdrage te leveren! Er zijn heel veel leuke kansen en initiatieven waar je bij aan kunt sluiten. Die ideeën en slimmigheidjes delen we met elkaar in de 2020 Challenge: op Facebook (@heerlijkweert), Instagram (@heerlijkweert) en www.heerlijkweert.nl, en daarmee dagen we onszelf en elkaar uit.

Slechtvalkennest op St. Martinuskerk

Om mensen kennis te laten maken met natuur op hoog niveau is er sinds vandaag een webcam beschikbaar in de St. Martinustoren in het hartje van Weert. Via de webcam kun je de slechtvalkennest in de gaten houden. Afgelopen jaar werden daar drie slechtvalkjes geboren en de verwachting is dat het ‘vaste paartje’ daar dit voorjaar weer gaat broeden. En misschien is het ook leuk daar eens het weer te checken. Je kan de webcam vinden via: www.heerlijkweert.nl/webcam.

Video presentatie via Youtube

https://youtu.be/AVBy2zqLC9g