Antje Award voor Maria Bakx

(Foto’s) Voor de inmiddels 24ste keer werd dit jaar de Antje Award uitgereikt. Dit gebeurde woensdagavond tijdens een bijeenkomst van Female Netwerk Weert in de Paterskerk.

De prijs vernoemd naar mevrouw Pallandt-Hendrix die tot 1926 Weerter vlaaitjes verkocht aan de treinreizigers en beter bekend staat als Antje van de Statie, is bedoeld voor een vrouw die iets bijzonders heeft gedaan voor de Weerter gemeenschap.

Als vrouw van belang zijn voor de gemeenschap en/of voor vrouwen in het bijzonder kan op veel manieren. Op 8 maart 1857 gingen textielarbeidsters in New York de straten op om te protesteren tegen de 12-urige werkdag, de lage lonen en de slechte werkomstandigheden. Zij maakten het verschil en deden dit met de middelen die zij tot hun beschikking hadden. Antje van de Statie was op haar manier belangrijk voor de omgeving.

– Antje 2015, Marian Westheim, doet dit door kinderen te helpen bij het oversteken van de randweg. En moeders een gerust gevoel te geven.
– Antje 2018, de orde van de zusters Birgitinnessen doen dit door ,onafhankelijk van de afkomst of het geloof, hulp te bieden.
– Antje 2019, Thérèse Huijbregts, verleend belangeloos hulp aan kinderen in Malawi.

Antje 2020

Ze is betrokken, inspireert, motiveert en zegt zelden nee. En in een zorgzame omgeving maakt zij het verschil. In een omgeving waar vrouwen toevallig of misschien ook niet bovengemiddeld vertegenwoordigd zijn. Antje 2020 is actief in een specifieke gemeenschap die onze steun verdient en ons het vertrouwen geeft dat als wij onverhoopt steun nodig hebben deze ook zullen ontvangen.

Mede door haar inbreng voelt het voor iedereen, gast én vrijwilliger, als een warm bad. En dan bedoelen ze gast en vrijwilliger van het Toon Hermans Huis. Want de Antje Award 2020 gaat naar Maria Bakx.

Over Maria Bakx

Vanaf de oprichting in 2009 de dagelijkse leiding als intern coördinator van het Toon Hermans Huis Weert. Een inloophuis met momenteel zo’n 65 vrijwilligers.

Zij stuurt de administratie/het secretariaat aan waar drie dames diverse taken zoals het registratie van gasten, workshops, planning, flyers, kas, boodschappen, facebook, versturen van jaarverslag en nieuwsbrief aan sponsoren uitvoeren. Ze begeleidt ook de grote groep van -goed en specifiek opgeleide- gastvrouwen/gastheren, projectvrijwilligers, oproepkrachten en aanbieders van activiteiten, workshops en wellness. Behalve de administratieve rompslomp, hoort hier uiteraard ook regelmatig overleg bij.

Bovendien bezoekt Maria afwisselend met extern coördinator Tanja Kools de bestuurs- (beslissingen worden in nauw overleg met het bestuur genomen) en IPSO (Instellingen PsychoSociale Oncologie) vergaderingen. Indien nodig vervangt zij de extern coördinator bij het in ontvangst nemen van giften, het ontvangen van groepen voor rondleidingen in het huis.

Ook de gezellige vrijwilligersborrel, de kerst- en zomerpresentjes etc. etc. worden door haar met liefde en aandacht verzorgd. Maria is betrokken, inspireert, motiveert, zegt zelden nee. Mede door haar inbreng voelt het Huis voor iedereen, gast én vrijwilliger, als een warm bad.