Tentoonstelling De Tungelroysebeek

Ontdek de geheimen van de Tungelroysebeek en laat je verrassen door de kracht van het water tijdens de expositie over de Tungelroysebeek in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert. De vele proefjes en doe-opdrachten zorgen ervoor dat je de Tungelroysebeek met andere ogen gaat bekijken. De tentoonstelling ‘Tungelroysebeek – verbin-ding tussen verleden en heden’ is vanaf maandag 9 maart tot en met eind september gratis te bezoeken in het NMC, aan de Geurtsvenweg 4 in Weert.

De Tungelroysebeek is een bijzonder landmark in het Weerterland. Overal kom je de beek of vertakkingen ervan tegen. Het opnieuw laten meanderen van de Tungelroysebeek is een voorbeeld van hoe het Waterschap inspeelt op de klimaatverandering. Met de langdurige perioden van droogte is het belangrijk dat het water langer wordt vastgehouden. De bochten zorgen ervoor dat het water minder hard kan stromen.

Dat de Tungelroysebeek een rijke geschiedenis kent, blijkt ook uit de archeologische vond-sten die zijn gedaan tijdens het opnieuw laten meanderen van de beek tussen 1999 en 2006. Bij de Mildert is een edelhert uit de Oudheid gevonden. In Ell zijn resten van de eeuwenoude Ellerschans opgegraven. Zij vormden de aanleiding om er een reconstructie van te maken. Ook elders zijn urnen, munten en punten van bijlen uit de IJzertijd gevonden. Een aantal archeologische vondsten zijn te zien op de tentoonstelling. Deze zijn beschikbaar gesteld door De Vondst in Heerlen, het centrum voor archeologie in Limburg.

Verder bestaat de tentoonstelling uit grote fotopanelen waar je onder andere de kronkelige loop van de beek en de biodiversiteit kunt zien. Er is een fotoboek met recente foto’s. Voor de kinderen zijn er zo’n vijftien gratis doe-opdrachten, die ze zelfstandig maar ook met het hele gezin kunnen uitvoeren. Ook is er een gratis wandelroute door De Krang bij de balie van het NMC te krijgen.

De Tungelroysebeek is 35 km lang en stroomt door Midden-Limburg. De beek ontspringt bij Budel (Noord-Brabant), doorkruist het Weerterland om bij Neer (Neerbeek) in de Maas uit te monden.