Nieuwe spelregels voor sport in Weert

Plaats een reactie

Op 29 april heeft de gemeente Weert de spelregels voor sportactiviteiten in Weert bekend gemaakt. Op 6 mei maakte het kabinet een aantal wijzigingen bekend, waardoor er ruimere mogelijkheden om te sporten zijn gekomen.

Wel gaat het nog steeds om sporten op een aangepaste manier. Dit vergt aanpassingen van sportaanbieders en deelnemers. Het is aan de gemeente om de richtlijnen die hiervoor gelden te bepalen en te delen.

De nieuwe maatregelen in de praktijk

Vanaf 11 mei mogen sportaanbieders activiteiten aanbieden voor alle leeftijdsgroepen. Daarnaast mogen volwassenen vanaf 19 jaar ook onbegeleid samen sporten. Alle activiteiten dienen buiten plaats te vinden. Binnensportaccommodaties blijven gesloten, uitgezonderd de zwembaden.

Spelregel 1: Wie mag er sportactiviteiten aanbieden?

Dit is toegestaan voor alle sportaanbieders:
• Buurtsportcoaches en erkende sportverenigingen of – stichtingen;
• Jeugdverenigingen zoals Scouting die sport- en spelactiviteiten aanbieden;
• Commerciële instellingen met sportactiviteiten als reguliere activiteit.

Spelregel 2: Waar mogen de activiteiten plaatsvinden?

Activiteiten mogen buiten plaatsvinden, op een sportaccommodatie of in de openbare ruimte / open lucht. De gemeente verzorgt de toewijzing van het gebruik. Een overzicht van deze accommodaties staat op www.weert.nl. Vanaf 13 mei mogen weer activiteiten plaatsvinden in zwembaden (binnen en buiten). De exploitanten van de zwembaden bepalen wanneer zij de activiteiten weer veilig kunnen opstarten en informeren hierover de gebruikers. Bij zwembad De IJzeren Man is sprake van een gefaseerde opstart van de verschillende activiteiten.

Spelregel 3: Welke voorwaarden

Sportaanbieders dienen de activiteiten te organiseren op basis van de richtlijnen van het protocol ‘Verantwoord Sporten’. Dit protocol is opgesteld door NOC*NSF, in overleg met het Ministerie van VWS en het RIVM. Voor zwembadexploitanten is het protocol ‘Verantwoord Zwemmen’ van toepassing. Dit is opgesteld door de samenwerkende partijen binnen de zwembadbranche. Beide protocollen staan op de gemeentelijke website.

Spelregel 4: Er is een meldplicht

Het is fijn dat er meer mogelijkheden komen om buiten te sporten, maar het geeft ook uitdagingen. Bijvoorbeeld voor verenigingen en andere sportaanbieders die normaal binnen sporten. Zij zoeken mogelijkheden om dit nu buiten te doen. Dit geeft druk op beschikbare sportvoorzieningen, de openbare ruimte en andere locaties. De gemeente Weert geeft zoveel mogelijk aanbieders de ruimte om buiten te sporten. We moeten wel kunnen borgen dat dit veilig gebeurt. Zo moeten we voorkomen dat het op locaties te druk wordt. Ook is het van belang dat het gebruik niet strijdig is met andere wet- en regelgeving. Om deze reden dienen alle aanbieders die buiten activiteiten willen aanbieden dit te melden bij de gemeente. We gaan daarna beoordelen of het gebruik mogelijk is.

Melden kan als volgt:
Activiteiten op gemeentelijke sportparken
Activiteiten op deze accommodaties dienen te worden gemeld per e-mail aan Juul van Cruchten: [email protected]. De e-mail bevat: data, tijdstippen, locaties en aantal deelnemers. Sportverenigingen die gebruik maken van een vaste buitensportaccommodatie (zoals de voetbal en tennisverenigingen) kunnen na melding direct starten als de ruimte vrij is. Dit geldt ook voor de scoutinggroepen voor het gebruik van het eigen buitenterrein. Wel vragen wij deze verenigingen, in overleg, ruimte vrij te maken voor andere sportaanbieders.

Activiteiten op andere locaties
Activiteiten op alle andere locaties in de open lucht dienen te worden gemeld per e-mail op: [email protected]. Dit geldt ook als activiteiten al zijn gestart. De e-mail bevat minimaal: naam organisatie, naam en telefoonnummer contactpersoon. Daarnaast de activiteit (rooster), locatie(s) en data.

Spelregel 5: Welke regels gelden voor topsporters?

Voor topsporters zijn er geen wijzigingen van toepassing vanaf 11 mei. Topsporters met een A-status, een high potential status en een selectiestatus komen vanaf 29 april in aanmerking voor trainingen op aangewezen trainingslocaties (binnen en buiten). In Weert zijn geen locaties aangewezen.

Deelname voor kinderen die geen lid zijn van een sportaanbieder
Kinderen die geen lid zijn van een sportaanbieder kunnen bij de sportaanbieder informeren of ze mee kunnen doen aan de activiteiten. De sportaanbieder beoordeelt dan of dit mogelijk is. Punt Welzijn organiseert van 18 t/m 31 mei diverse sportactiviteiten voor kinderen t/m 12 jaar. Informatie en aanmelden: https://www.puntwelzijn.nl/activiteit/extra-bewegen-voor-kinderen-in-corona-tijd/

De gemeente blijft aanspreekpunt voor inwoners, verenigingen, scholen en sportclubs.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie