Controle hondenbelasting vanaf 1 juli

Archieffoto

Vanaf 1 juli gaan controleurs in de gemeente Weert huis-aan-huis controleren op het bezit van honden. Dit gebeurt ieder jaar. Deze controles worden uitgevoerd in opdracht van BsGW.

Voor de ondersteuning bij de uitvoering van de controle is het Velpse bureau LEGITIEM BV in de arm genomen. De controleurs bellen bij inwoners van de gemeente aan om het hondenbezit te inventariseren. Als de controleur bij je aanbelt, kan hij zich legitimeren, vraag daar zeker naar. Bij twijfel over de echtheid of geldigheid van een identiteitsdocument kunt u een aanvullende legitimatie vragen en zo nodig contact opnemen met BsGW. Uiteraard zullen bij de controles de voorgeschreven maatregelen als gevolg van het coronavirus (1,5 meter afstand en hygiënemaatregelen enz.) in acht worden genomen.

Hond aangemelden

Iedereen die één of meer honden houdt is in Weert automatisch belastingplichtig en is wettelijk verplicht hiervan aangifte te doen. Het aantal honden op een adres bepaalt de hoogte van de aanslag. Het tarief voor de hondenbelasting vind je op de website www.bsgw.nl. Als een hond wordt aangetroffen waarvoor geen belasting wordt betaald, zal de controleur deze hond(en) aanmelden. Er kan dan ambtshalve een aanslag hondenbelasting worden opgelegd.

Boete

BsGW adviseert hondeneigenaren die één of meer hond(en) niet hebben aangegeven, dit zo spoedig mogelijk te doen. Daarmee kunnen onnodige boetes worden voorkomen. Als tijdens de controle blijkt dat de houder van één of meer honden geen aangifte heeft gedaan, dan loopt deze het risico dat een bestuurlijke boete wordt opgelegd.

Aangifte via internet

Het aanmelden of afmelden van een hond, kan het snelste via de persoonlijke pagina op de website www.bsgw.nl. Ook wijzigingen in het aantal honden kun je hier doorgeven. Log in met uw DigiD. De melding is dan direct geregeld.

Telefonische aangifte

Inwoners die geen internet hebben, kunnen een hond ook telefonisch aanmelden via de BsGW-telefoon: 088 – 8420 420. Men moet het Burgerservicenummer bij de hand houden als ze bellen. Medewerkers van de BsGW-telefoon zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur.

Meer informatie over de hondenbelasting is te lezen op de website www.bsgw.nl