Schapen weer op bezoek in centrum

Sinds zaterdag 13 juni zijn de schapen weer aan het ‘maaien’ in bos- en natuurgebied De IJzeren Man. De kudde van zo’n 220 schapen wordt daar al jaren ingezet voor onderhoud aan bermen en grasgebieden.

Vanaf zondag 21 juni trekt de kudde naar de stad, om ook daar bepaalde bermen en percelen te maaien. Dat doen ze zo’n 7 dagen, op verschillende locaties. Deze manier van ‘maaien’ is goed voor de natuur én heel leuk om te zien.

Duurzame en ecologische manier van onderhoud

In bos- en natuurgebied De IJzeren Man worden de bermen en grasgebieden al bijna 15 jaar door schapen ‘gemaaid’. Sinds 2018 ‘maaien’ de schapen bepaalde percelen en bermen in de stad. Een duurzame en ecologische manier van bermbeheer. Het is goed voor de natuur, omdat schapen niet alles weg grazen. Ze hebben een voorkeur voor gras. Dat betekent dat andere planten, kruiden en bloemen vaak blijven staan. Het overgebleven groen is zeer geschikt als overwinteringsplek voor insecten en andere kleine dieren. Bovendien verspreidt de rondtrekkende kudde schapen allerlei zaden en insecten van het ene naar het andere natuurterrein via hun vacht.

Wanneer vind je de schapen waar?

Zondagmiddag 21 juni tussen 15.00 en 16.00 uur komt de kudde naar de stad. Via de Kazernelaan, Driesveldlaan, Wilhelminasingel en het Bassin lopen ze naar hun nachtweide, bij de turborotonde Eindhovenseweg/Ringbaan-Noord.

Vervolgens grazen ze aan beide kanten langs het fietspad door Molenakker en aan beide kanten van de Zuid-Willemsvaart (tussen de Stadsbrug en Biesterbrug). Daarna gaan ze nog enkele dagen ‘maaien’ langs de spoorlijn Weert-Roermond, in de wijk Graswinkel. In het stedelijk gebied zijn de schapen circa 7 dagen ‘aan het werk’.

X