Gilde Leerlab: Leren door te doen in Theater de Huiskamer

Algemeen Weert Reageer 5 min. leestijd

In Theater De Huiskamer lopen jongeren netjes in het zwart gekleed rond. “Kan ik u wat aanbieden”, vraagt een jongeman met zijn handen op zijn rug. Daar kan je bijna geen nee tegen zeggen. “Graag een cola en een latte macchiato.” Even later is de ober terug. “Helaas de machine is al schoongemaakt. Kan ik u iets anders aanbieden?” Een prachtig voorbeeld van hoe het Leerlab werkt”, vertelt Frank van den Ende, innovatieregisseur bij de Gilde Opleidingen.

Ondernemen

Frank van den Ende is razend enthousiast over het Leerlab in Theater de Huiskamer. “De studenten van de horeca-opleiding van de Gilde Opleidingen in Weert lopen hier geen stage. Nee, ze zijn eigenlijk eigenaar en draaien zelf de hele horeca-onderneming. Van inkoop tot de keuken en bediening. Het is een kweekvijver voor nieuw talent.”

Leren door te doen

Dit schooljaar zijn de Gilde Opleidingen concreet gestart met het concept Leerlab. “Leren door te doen én leren van elkaar. Leg het eigenaarschap bij de studenten. Laat ze meebeslissen. Bijvoorbeeld over wat er op de menukaart komt te staan. Zo wordt het iets van hen. En ja, fouten mogen ze maken. Daar leren ze alleen maar van.”

Ruimte voor culturele programmering

Renate Toorop, mede-eigenaar en programmeur van Theater de Huiskamer, is net zo enthousiast. “Voor ons betekent het dat we het Leerlab faciliteren met het café de Huiskamer en de keuken. Van dinsdag tot en met donderdag wordt de horeca door de studenten verzorgd. Na 17.00 uur en in het weekend nemen we de horecataken weer over. Het geeft ons lucht en tijd om ons netwerk te vergroten en na te denken over de invulling van onze culturele programmering.”

Samenwerken

Vanaf het begin was er een klik en sinds die tijd is het wederzijds vertrouwen alleen maar gegroeid. In zijn zoektocht naar een geschikte locatie kwam Frank bij Theater de Huiskamer terecht. “Het Theater de Huiskamer is laagdrempelig. Het heeft een sociaal-maatschappelijk karakter. Mensen lopen er gemakkelijk binnen en het heeft zich in Weert al bewezen.” Voor Theater De Huiskamer was het een mooie kans om een nieuwe verbinding aan te gaan. “We zijn heel erg van samenwerken. Dat doen we al met de Bosuil, het Rick, het Munttheater en op het gebied van Urban Culture met Collabros. Daar komt nu de Gilde Opleidingen bij. Je ziet de energie. Van de studenten, de docenten, maar ook de vaste gasten reageren allemaal positief.” 

Meerdere mogelijkheden

Voor de Gilde Opleidingen blijft het niet alleen bij de horeca. Stel dat iemand een kinderfeestje in De Huiskamer wil geven. De studenten horeca kunnen dan snel schakelen met hun medestudenten Leisure en Onderwijsassistent. Terwijl de studenten deze leuke activiteiten met de kinderen doen, bakken de horecastudenten pannenkoeken. Een andere optie is samenwerken met de studenten economie om marketingacties te bedenken, waardoor De Huiskamer nog meer op de kaart wordt gezet. Concreet denkt Frank onder andere aan het creëren van een ontmoetingsplek voor ouderen.

“We zouden iedere maandag spellen kunnen doen of samen met ouderen een taart of iets anders kunnen bakken. Onze studenten Dienstverlening kunnen hier een mooie rol in spelen.”

Frank van den Ende – Gilde Opleidingen

Duurzaam

In de keuken wordt gewerkt met vooral regionale producten uit Noord- en Midden-Limburg. “We werken middels het principe van de ‘Dutch cuisine’ en halen onze producten van zo dichtbij mogelijk. Verder proberen we plastic rietjes, bekertjes etc. zoveel mogelijk te vermijden of daar alternatieven voor te bedenken.”

Frank en Renate zijn positief over de toekomst en gaan de uitdagingen graag aan. “Het is een pilot van een jaar en we zorgen dat het een blijvertje wordt. Zodra we uit de huurkosten zijn, willen we investeren in sociaal-maatschappelijke activiteiten. Denk aan het aanbieden van lunches aan mensen die normaal gesproken zijn aangewezen op de Voedselbank. Voor de studenten is dat een mooie les. Dat je vanuit je expertise iets kunt bijdragen aan de samenleving.”


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie