Huis van Nicolaas in Weert opent de deuren met roetveegpieten

Sinds jaar en dag opent het Huis van Nicolaas in Weert in november de deuren om duizenden kinderen uit Weert en verre omgeving te verwelkomen. Het jaar 2020 staat in het teken van veel aanpassingen en ook bij het Huis van Nicolaas zal dit merkbaar zijn.

Het Huis van Nicolaas is hét logeeradres van Sint en Pieten tijdens hun verblijf in Nederland. In het Franciscus Huis, een prachtige historische locatie grenzend aan de binnenstad van Weert, ontvangen Sint en Pieten jaarlijks vele bezoekers voor een feestelijke rondleiding.

Kinderen, groot en klein, zijn van harte welkom een kijkje te nemen in diverse kamers om zo te zien met welke knuffel Sinterklaas slaapt, hoe de Keukenpiet de pepernootjes bakt en waar de Pietjes leren lezen, rekenen en natuurlijk klimmen over de daken.

Anno 2020

Aangaande het negentiende seizoen van het Huis van Nicolaas publiceerde de organisatie op 1 oktober het volgende bericht op www.huisvannicolaas.nl.

Het Sinterklaasfeest houdt de gemoederen flink bezig. Is het niet vanwege het coronavirus, dan wel de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet. Twee thema’s die op veel mensen behoorlijke invloed hebben. Zo ook op de organisatie van het Huis van Nicolaas.

Elk jaar start de vrijwilligersorganisatie nog voor de zomer met het brainstormen over inrichting, thema’s en planningen. Gezellige en creatieve bijeenkomsten waarbij de gezamenlijke passie voor het Sinterklaasfeest hen samenbrengt.

In 2020 zijn ze gestart met de voorbereiding van de negentiende editie van het Huis van Nicolaas. Echter al vroeg hield de organisatie bezig: kan het evenement dit jaar wel doorgaan, en hoe? Vele creatieve sessies later kunnen we melden: ja, ook dit jaar zorgen we ervoor dat Sint en de Pieten onbezorgd kunnen logeren in het Huis van Nicolaas.

Op reservering

Vanwege geldende coronamaatregelen zijn ze genoodzaakt enkele aanpassingen te doen aan de vrijheid van het ontdekken van het Huis van Nicolaas, iets waar ze juist zo fan van zijn. Het ‘dynamische’ plein waar kinderen én volwassenen in vrijheid kunnen spelen zal dit jaar worden omgetoverd tot een te volgen route. Het bezoeken van kamers gaat weer volgens tijdschema, zoals dat tot enkele jaren geleden ook het geval was. Daarnaast is het niet mogelijk om een bezoek te brengen zonder vooraf te reserveren.

Op www.huisvannicolaas.nl is het vanaf 15 oktober mogelijk entreekaarten per huishouden te reserveren. Een huishouden mag bestaan uit maximaal twee volwassenen met maximaal vier kinderen. Met een aangepaste inrichting bieden ze iedereen de gelegenheid met voldoende afstand van elkaar de kamers in het Huis van Nicolaas te ontdekken. Een bezoek duurt ongeveer een uur.

Sinterklaasfeest voor iedereen

De organisatie van het Huis van Nicolaas heeft altijd hoog in het vaandel gehad dat het Sinterklaasfeest voor iedereen is. Zo wordt er in het programma in het bijzonder rekening gehouden met een planning waarbij verstandelijk en lichamelijk beperkten in rust en ruimte terecht kunnen, hebben we een fijne samenwerking met organisaties als de Voedselbank, en hebben we mede dankzij vele sponsoren de entreeprijs altijd geschikt voor ieders portemonnee weten te houden.

Zwarte Piet

De laatste jaren houdt de organisatie echter nog een onderwerp in dit thema bezig: het uiterlijk van Zwarte Piet. Ze hebben in de loop der jaren, want ze hebben het er al even over, geconstateerd dat de discussie omtrent het uiterlijk van Piet verhevigt, ten nadele van de beleving van het kinderfeest. De ontwikkelingen overwegend beseffen ze dat de uiterste houdbaarheid van Zwarte Piet nadert, en zodoende voelt de organisatie de behoefte om hierin mee te bewegen. Vanaf 2020 zullen ze in het Huis van Nicolaas daarom werken met Pieten met roetvegen op het gelaat. De een iets meer dan de ander, vanzelfsprekend doordat de ene hardwerkende Piet iets vaker door de schoorsteen gaat dan de ander.

De organisatie voorziet dat deze keuze heel wat losmaakt. Sommige mensen zullen het toejuichen, anderen zullen ontevreden zijn. De organisatie had ervoor kunnen kiezen om gefaseerd over te stappen, maar omdat ze inzien dat dit alleen maar de duur van de discussie verlengt, kiezen we ervoor om in het jaar dat er toch al zoveel aangepast wordt ook in één keer deze stap te zetten.

Natuurlijk kijken ze met weemoed naar het afscheid van een gewaardeerde kracht als Zwarte Piet. Ze hebben samen veel gelachen en mooie avonturen beleefd. Aan de andere kant willen ze het ook niet groter maken dan nodig is. Ze zien dat de doelgroep over het algemeen heel snel schakelt. Kleur maakt voor kinderen helemaal niet zoveel uit, en ze voelen zich ook niet zo gauw gekwetst door iemand met een afwijkende mening. “Laten we daar, als volwassenen, allemaal een voorbeeld aan nemen.”, aldus de organisatie.

Locatie en openingstijden

Het Huis van Nicolaas is gevestigd in het Franciscus Huis aan de Biest in Weert en in 2020 geopend van 17 november t/m 5 december, voor publiek van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Het reserveren van entreekaarten vooraf is vanwege geldende coronamaatregelen verplicht. De doordeweekse ochtenden zijn gereserveerd voor basisscholen en instanties voor mindervaliden die zich daarvoor hebben aangemeld.

Het Huis van Nicolaas is hét logeeradres van Sint en Pieten tijdens hun verblijf in Nederland. In het Franciscus Huis, een prachtige historische locatie grenzend aan de binnenstad van Weert, ontvangen Sint en Pieten jaarlijks vele bezoekers voor een feestelijke rondleiding.

Kinderen, groot en klein, zijn van harte welkom een kijkje te nemen in diverse kamers om zo te zien met welke knuffel Sinterklaas slaapt, hoe de Keukenpiet de pepernootjes bakt en waar de Pietjes leren lezen, rekenen en natuurlijk klimmen over de daken.

Meer informatie over het Huis van Nicolaas is te vinden op www.huisvannicolaas.nl.