Landmacht in straatbeeld vanwege oefening

Militairen van 4 landmacht-brigades bereiden zich op verschillende plekken in Nederland voor op grootschalige gevechtsoperaties. Dat gebeurt van 26 oktober tot 11 november tijdens de oefening Zebra Sword. Die zou eerst in Duitsland zijn, maar is vanwege COVID-19 naar Nederland verplaatst, waaronder in de omgeving van Weert en De Peel.

De locaties

Er wordt geoefend op militaire terreinen in de buurt van Weert, de Peel, Oirschot, Stroe, Deelen, ’t Harde en de Marnewaard. Daarnaast zijn militairen actief buiten oefenterreinen tussen Amersfoort, Arnhem en Hoogeveen. Defensie vraagt de mensen om afstand te bewaren en de oefenende eenheden niet op te zoeken.

COVID-19 maatregelen

Vanwege het rondwarende virus oefenen de eenheden in kleinere verbanden en op verschillende locaties zoals oefenterreinen, maar ook binnen de bebouwde kom. Om COVID-19-besmetting tegen te gaan vermijden de militairen zoveel mogelijk contact met de bevolking.

De landmacht houdt zich aan de COVID-19 maatregelen. Daarom beperken eenheden onderling interacties. Alle militairen hebben meerdere gezichtsmaskers. Als militairen ziekteverschijnselen krijgen dan laat Defensie hen isoleren en testen. 

Oefenen belangrijk

Defensie moet een vitale organisatie blijven en altijd voorbereid zijn voor verdediging van het NAVO-grondgebied en het bevorderen van de internationale rechtsorde. Daarom oefent Defensie continu.

Momenteel levert de landmacht eenheden voor de snelle reactiemachten van de NAVO en EU en traint militairen voor de missies in Afghanistan, Irak en Litouwen. Daarnaast staat de landmacht gereed om bijstand te leveren tijdens rampen en crises. Denk aan de inzet om het COVID-19-virus het hoofd te bieden. De landmacht ondersteunt daarvoor nu het UMC Utrecht.