Politie tagt herinnering op fietspaden

Fietsen zonder licht in het donker kan levensgevaarlijk zijn. Voor sommigen gaat dat lampje ? nog steeds niet branden. Bij de Hema of Aliexpress kun je voor een paar cent een setje fietslampjes kopen en de veiligheid van jouzelf en anderen aanzienlijk vergroten.

Een derde van de fietsers heeft overigens wel werkende fietsverlichting, maar gebruikt het niet. Waarom mensen de lampjes niet aanzetten, kan simpele redenen hebben zoals: ze vergeten het of ze vinden het niet belangrijk genoeg voor een klein stukje.

ANWB wil het verkeer veiliger maken en fietsers er aan herinneren hun licht aan te zetten. Het idee: een sjabloon met de tekst: ‘Zet je licht aan’, en een smiley erachter, die je met spuitkrijt eenvoudig op de fietspaden spuit. Wat blijkt? In plaats van 4 op de 10, hebben 6 op de 10 fietsers na het lezen van de tekst “Zet je licht aan” hun licht aan.

De politie is ook ingehaakt op het ANWB-idee en heeft vandaag in Weert flink wat fietspaden en wegen voorzien van de tag ‘Zet je licht aan’. Ze hopen hiermee bewustwording te creëren voor diegenen die vergeten zijn om hun licht aan te zetten. De politie gaat toch echter liever achter boeven aan, in plaats van dat ze slecht nieuws moeten gaan brengen.