Herdenking omgekomen militairen

Vanwege het coronavirus kan dit jaar de dodenherdenking in Swartbroek niet doorgaan.

De Bond van Wapenbroeders afdeling Weert organiseert elk jaar in samenwerking, met de basisschool Sint Laurentius, een herdenking welke gehouden rond 10 november wordt georganiseerd.

Vorig jaar was het 75 jaar geleden dat Weert was bevrijd. Toen werd deze bevrijding in samenwerking met de schutterij St. Cornelius, mannenkoor Eendracht en de leerlingen van de basisschool Sint Laurentius Swartbroek gevierd. Loco-burgemeester Van Eijk was aanwezig en hield een toespraak en legde bloemen neer namens de gemeente Weert. Een bijzondere herdenking wat veel indruk maakte op de aanwezigen.

Dit jaar anders

Maar in 2020 is, door de coronacrisis, alles anders. Dus ook deze herdenking. Toch wil de Bond van Wapenbroeders Weert ook dit jaar stil staan bij het herdenken van de omgekomen (Britse) militairen in de Tweede Wereldoorlog.

De Bond van Wapenbroeders afdeling Weert heeft dan ook een aangepaste herdenking bedacht zonder een uitgebreid programma. Men heeft volgens het protocol dat geldt voor deze periode van het coronavirus, op dinsdag 10 november, bloemen gelegd op de graven, bij de plaquette en bij de monumenten in Weert.

Het was bijzondere ervaring die ze op deze dag hebben beleeft. Ondanks deze moeilijke periode heerste er een goed gevoel dat ze dit hebben kunnen doen. Zij die voor onze vrijheid hebben gestreden en zijn omgekomen verdienen ook in deze coronatijd aandacht en erkenning. De Wapenbroeders zullen hun nooit vergeten en blijven herdenken ook in moeilijke tijden.

Begraafplaats Molenpoort

Nabij de ingang van de begraafplaats aan de Molenpoort in Weert liggen drie overledenen uit de Tweede Wereldoorlog begraven, afkomstig uit het Gemenebest. Het zijn drie Britse vliegeniers die zijn gesneuveld op 23 september 1944 toen hun bommenwerper, een Halifax, neerstortte aan de Maaseikerweg in Weert. Het zijn Sergeant Alistair Campbell, en Flying Officers William Thomas Grew en John Stewart Richardson Swanson.

Hier werden bloemen gelegd door Peter van de Berg en Piet Smits.

Monument Bocholterweg Altweerterheide

Op 30 november waren twee Britse zware bommenwerpers op weg naar Duitsland toen de formaties van koers veranderden voor de directe aanvliegroute naar het doel van die nacht: Duisburg. Door nog onbekende oorzaak kwamen twee nog met explosieven volgeladen toestellen van twee verschillende eenheden met elkaar in botsing. De twee vliegtuigen vielen als één blok naar beneden. Alle bemanningsleden, afkomstig uit Nieuw Zeeland, Canada en Engeland en in leeftijd variërend van 18 tot 36 jaar, kwamen daarbij om.

Hier werden bloemen gelegd door Peter van de Berg en Piet Smits

Halifax monument Maaseikerweg in Weert

Het ‘Halifax-monument’ in Weert is opgericht ter nagedachtenis aan de Halifax bommenwerper die daar neerstortte op 23 september 1944. Drie van de zeven bemanningsleden overleefden de crash niet.

Hier werden bloemen gelegd door Jim Overklift en Jan Hendrix.

Militairen graven Tungelroy

Nabij de ingang van de begraafplaats liggen vier militairen uit Australië, Canada en Engeland uit de Tweede Wereldoorlog begraven, die zijn gesneuveld op 19 decemer 1943.

Hier werden bloemen gelegd door Jim Overklift en Jan Hendrix.

Plaquette bij het kapelletje van de H. Drie Gezusters Swartbroek

Bij de kapel van de H. Drie Gezusters is een plaquette opgesteld ter nagedachtenis van een omgekomen soldaat. Het opschrift is:  Ter nagedachtenis aan  Soldaat S.T. Owles  The King’s Royal Rifle Corps Gesneuveld op 3oktober 1944.

Hier werden bloemen gelegd door: Pierre Stijnen en Henk Vogels.

Monument en graven Swartbroek

Op het Rooms Katholiek Kerkhof van Swartbroek is een afgescheiden erehof met de graven van 50 Britse soldaten. Daarnaast rusten hier ook een Britse en een Franse vliegenier.

Op de begraafplaats, aan de noordwestzijde, liggen 51 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven, afkomstig uit landen van het Gemenebest. Het zijn 50 Britse soldaten en 1 Britse vliegenier. Verder ligt er een Franse vliegenier Sous-lieutenant C.P. Rognane, bij Asten neergeschoten in een Halifax van de Vrije Franse Luchtmacht; dit graf is herkenbaar aan het kruis dat er op staat.

Wij leven nu in vrijheid en hebben vrede omdat die soldaten toen bereid waren om hier te komen vechten om ons te bevrijden. Daarbij konden ze gewond raken of zelfs sneuvelen.   

Om die reden vinden de wapenbroeders dat ze elk jaar die Britse soldaten voor hun moed en hun offers moeten herdenken en eren.

Hier werden bloemen gelegd door: Pierre Stijnen en Henk Vogels.