Dikke Antje staat terug op haar plek

Dikke Antje staat terug op haar plek op het Bassin in Weert. Door verplaatsingen vanwege evenementen was het oude onderstel van Dikke Antje vervallen. Het onderstel is nu gerepareerd en dus kon Antje weer terug worden geplaatst. Dit gebeurde dinsdagmiddag.

Het gilde Sinte Catharina 1480 wil op een later moment, als dat weer kan na de corona-uitbraak, nog een activiteit wijden aan de terugplaatsing van Dikke Antje. Enkele leden van het Stadsgilde kwamen dinsdag even een kijkje nemen.

De enige Weerter schutterij met wortels in de middeleeuwse geschiedenis, het stadsschuttersgilde Sinte Catharina 1480, heeft de zes kanonnen namen gegeven: Dikke Antje (Beekpoort), Dikke Wertha (Molenpoort), Dikke Daeke Bert (Langpoort), Dikke Groeëtmoel (Maaspoort), Dikke Graaf Jacob (Hoogpoort) en de Kleine Kroeekestop (Morregatpoort).

In de loop der tijd veranderde de tactiek van oorlogsvoeren en belegeren. Vestingsteden verliezen dan geleidelijk hun functie. Daarmee verandert ook het stadsgezicht van Weert: de muren en poorten worden afgebroken en de grachten gedempt en omgebouwd tot de huidige singels.


Een bijdrage van Theo Van de Winkel