Uitslaande brand in leegstaand gebouw Horn

Horn – De hulpdiensten zijn in de nacht van maandag op dinsdag rond 4.30 uur gealarmeerd voor een brand in een pand gelegen aan de Rijksweg in Horn. Het pand dat leeg stond, kan als verloren beschouwd.

Naas het brandende pand lagen ook nog een pool- en snookerbar en een sporthal. Deze panden zijn dankzij ingrijpen van de brandweer grotendeels gespaard gebleven van de vlammen.

Bij aankomst van de brandweer bleek de rookontwikkeling zodanig groot, dat de meldkamer extra bluseenheden uit de districten Weert en Roermond aanstuurde. Er werden in totaal vier blusvoertuigen, twee hoogwerkers en drie waterwagens ingezet. Ook een grootwatertransportunit om water uit een nabijgelegen vijver op te pompen kwam ter plaatse.

Enige tijd dreigde het vuur over te slaan naar de belendende percelen, maar dit werd voorkomen. De naastgelegen pool-en snookerbar heeft veel brand, rook- en waterschade opgelopen, de sporthal alleen rookschade.  Stichting Salvage, die voor de verzekeraars werkt, is opgeroepen om de eigenaren bij te staan in de afhandeling van het incident.

Vanwege de vele rookontwikkeling richting de kern van Horn zijn enkele woningen en een appartementencomplex ontruimd. Inmiddels mogen de bewoners weer terugkeren.

Rook- en roetdeeltjes die in de nabije omgeving terecht zijn gekomen kunnen door mensen zelf worden opgeruimd en bij het restafval worden gedeponeerd. Was daarna wel de handen goed, dan is er geen gevaar voor de gezondheid. Dit geldt ook voor eventuele groente- en fruitgewassen: goed spoelen met schoon water.

Het sein “brand meester” werd omstreeks 08.30 uur gegeven. Het nablussen zal nog enige tijd in beslag nemen. De brandweer zal in samenspraak met de gemeente en de politie bekijken wat er met het pand moet gebeuren. Er is gedeeltelijk sprake van instortingsgevaar.

Video via Youtube: https://youtu.be/dDgloYNWmrE