Jeugdhulp Xtra: “Je hoeft het niet alleen te doen”

Jeugdhulp Xtra staat op het pand aan de Maasstraat 27 in Weert. Wie en wat is dat? Na aanbellen doet directeur Anita van den Broek open.

“We zitten sinds juli 2020 in dit prachtige pand, waar voorheen notaris Oldenampsen zat. We zijn een laagdrempelige jeugdhulpinstelling en vinden het belangrijk dat ouders en kinderen gewoon kunnen binnenlopen. Bij wijze van spreken als ze op weg zijn naar de stad en even hun vraag of verhaal kwijt willen. We leggen ze dan uit hoe ze met een officiële verwijzing vanuit de gemeentelijke toegang of huisarts bij ons terecht kunnen.”  

Ouders en kinderen met ingewikkelde (gedrags)problemen

Jeugdhulp Xtra helpt ouders en kinderen met ingewikkelde (gedrags)problemen. Denk aan kinderen met ADHD. Kinderen die op school regelmatig uit de les worden gestuurd. Maar ook jongeren die met justitie in aanraking zijn geweest.

“Onze aanpak is integraal, systemisch en op maat. Gedragsproblemen zitten hem vaak in de interactie. Het staat niet op zichzelf. Bij een kind met gedragsproblemen gaan we daarom met het hele gezin aan de slag.”

Als voorbeeld noemt Anita een vader en zoon die continu ruzie hadden. Na de ruzie liep de jongen boos naar zijn kamer en sloeg de deur keihard dicht. “Daar huilde ik van frustratie”, zei de jongen. “Goh, dat heb ik nooit geweten”, antwoordde de vader. Doordat ze naar elkaar toe nooit de vraag stelden van ‘Vind je het erg als ik boos ben’, ging de ruzie maar door. Wat bleek, de vader projecteerde zijn frustraties van vroeger op zijn zoon, terwijl hij dat helemaal niet wilde.

Achter gedrag zit een verhaal

Na het intakegesprek met de ouders en het kind met gedragsproblemen gaan de gezinsbehandelaren, in afstemming met de regiebehandelaren van Jeugdhulp Xtra op zoek naar patronen. “Achter gedrag zit een verhaal. Je wilt de negatieve patronen doorbreken. Maar dan moet je wel inzicht hebben in de factoren die dat gedrag beïnvloeden.”

Ter verduidelijking vertelt Anita het verhaal van een jongen van achttien, die in het verleden kleine diefstallen pleegde en ’s nachts met vrienden op straat is, terwijl zijn moeder ongerust thuis zat en hem de hele nacht belde en appte. De jongen nam nooit op. In het gesprek met de jongen en de moeder vertelt de jongen dat hij van zijn moeder houdt, maar het niet cool vindt om steeds berichtjes van haar te krijgen. De moeder vertelt dat ze bij iedere sirene die ze hoort doodsangsten uitstaat. “Wij luisteren en helpen ze de tools te vinden om er samen uit te komen. Of nog beter de jongen, omdat het dan uit hemzelf komt en hij gemotiveerd is.”

Moeder en zoon kwamen overeen dat ze nog maar twee keer per avond belt en de jongen dan opneemt. “We zoeken naar een balans, waarbij we ze allebei in hun waarde laten. Als een oplossing haaks staat op wat een ander nodig heeft, werkt het niet. De volgende stap is dat de ouders en kinderen gaan oefenen met de nieuwe gedragsafspraken om de vicieuze cirkel te doorbreken.

Al bekend in sociaal domein Zuidoost-Brabant

Jeugdhulp Xtra werkt al jaren in het sociaal domein in Zuidoost-Brabant. Het hoofdkantoor staat in Geldrop. Het werkgebied wordt nu uitgebreid naar Noord en Midden-Limburg. Er zijn allerlei deskundige behandelaars in dienst, zoals (GZ) psychologen, orthopedagogen, relationele gezinstherapeuten en psychomotorisch therapeuten. Ook werkt Jeugdhulp Xtra graag samen met andere organisaties. “Ouders en kinderen met (gedrags)problemen hoeven het niet alleen te doen. Het gaat erom dat ze worden gehoord en serieus genomen.”

Kijk voor meer informatie op www.jeugdhulpxtra.nl.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst