De wolf in het Weerterbos

Algemeen Weert 1 reactie 2 min. leestijd
Wolf (archieffoto)

Nederweert – De afgelopen jaren bezochten meerdere jonge wolven Nederland. Veel zijn er ook weer vertrokken. Maar sinds 2019 weten natuurorganisaties, onder meer uit DNA-onderzoek en sporen, dat de wolf zich heeft gevestigd op de Veluwe.

Op de grens van Brabant en Limburg zou een aantal keer een zwervende wolf gesignaleerd zijn. Stichting het Limburgs Landschap ontving meldingen dat het dier ook gezien zou zijn in het Weerterbos.

Ecologische meerwaarde

De wolf vervult een belangrijke rol in het ecosysteem, zo meldt de gemeente Nederweert. Hij eet bij voorkeur wilde hoefdieren en jaagt vooral op gemakkelijke prooien: oude, jonge en verzwakte dieren. Hij zorgt daarmee voor een natuurlijke selectie onder de hoefdieren. 

Schuw

Wolven zijn weliswaar schuw en zullen meestal mensen mijden, maar voor sommigen is het spannend dat zij nu het bos met deze dieren delen. De kans om in het Weerterbos daadwerkelijk een wolf tegen te komen, is heel klein. Natuurorganisaties zien de wolf als een waardevol dier dat een positieve rol in de Nederlandse ecosystemen kan vervullen. 

Meldpunt

Het team van Wolven in Nederland verzamelt informatie om zo een goed beeld te krijgen van de vestiging van wolven in ons land. Volgens het team worden ze zelden gezien in Nederland. Mocht dat wel het geval zijn, dan kun je deze waarneming zo snel mogelijk doorgeven via www.wolveninnederland.nl/de-wolf. Op de website is ook meer informatie te vinden over het gedrag, de historie en schadevergoedingen. 

Tegemoetkomingen in schade

De wolf is een beschermde diersoort in Nederland. Daarmee is het mogelijk voor het Faunafonds om tegemoetkomingen in schade door wolven te verlenen als zich schade voordoet. 

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie