F-16’s oefenen luchtgevechten

Je kan geluidsoverlast ervaren t/m 2 april.

Gevechtsvliegtuigen F16 (onder) en F35 (boven)

F-16’s van Vliegbasis Volkel oefenen vanaf vandaag luchtgevechten tussen 2 of meerdere gevechtsvliegtuigen. Meestal  spelen dergelijke trainingsmissies zich af boven de Noordzee, maar nu gebeurt dat deels boven land.

Het gaat om militair oefengebied boven Noord-Limburg, Noord-Brabant en een gedeelte van Gelderland. Mensen kunnen hier tot en met 2 april geluidsoverlast van ervaren, zo meldt het Ministerie van Defensie vandaag.

Voor deze zogenaamde Basic Fighter Manoeuvres moeten de F-16’s optimaal wendbaar zijn. Daarom worden de externe brandstoftanks verwijderd. Hierdoor vermindert het vliegbereik aanzienlijk, aldus Defensie.

Tankvliegtuigen niet beschikbaar

Als het even kan, zorgen tankvliegtuigen ervoor dat de F-16’s alsnog efficiënt boven de Noordzee kunnen trainen. Alleen deze keer zijn de tankvliegtuigen niet de hele periode beschikbaar. Zodoende moeten de F-16’s dichterbij Vliegbasis Volkel blijven.

Nederland heeft zijn F-16’s regelmatig ingezet boven missiegebieden. Sowieso moeten vliegers op alle mogelijke taken zijn voorbereid. Het trainen van luchtgevechten is daarom van groot belang.