Regio Weert opgeschrikt door harde knal

Update – Omstreeks 15.43 werd de regio Weert opgeschrikt door een harde knal đŸ’„.

Het was een uitzonderlijk luide knal die zelfs buiten Weert gevoeld en gehoord werd. In Weert zorgde het voor veel trillende ramen en geschrokken mensen.

Naast meldingen vanuit Weert melden bezoekers van WdG uit o.a. Nederweert, Heythuysen, Roggel en Thorn de knal gehoord te hebben.

De oorzaak is vooralsnog onbekend. Of het de Chinese raket was valt te betwijfelen ;-). Er is in elk geval geen brandweer opgeroepen.

Update: ook in Zuid-Limburg en Belgisch Limburg is de knal waargenomen.

Update 2: “Daarnet steeg onze testpiloot op voor een controlevlucht. De OCF wordt uitgevoerd naar aanleiding van het vervolledigen van de 300-uren fase-inspectie op de F-16”, zo licht het militaire vliegveld Kleine Brogel toe.

De onderhoudsmedewerkers voeren tijdens deze inspectie een hele resem aan onderhoudswerkzaamheden uit op de structuur en accessoires van het toestel. Na afloop van dit grondig onderhoud voert een testpiloot de Operational Check Flight uit.

Op een gegeven ogenblik gaat de F-16 zelfs door de geluidsmuur: de knal die je dan hoort, is de schokgolf die gepaard gaat met het doorbreken van de geluidsmuur en wordt SonicBoom genoemd. Dat was dus de oorzaak.

Het komt overigens vaker voor dat er een F-16 door de geluidsbarriĂšre vliegt. Echter deze keer werd de knal al ‘harder’ ervaren.