Vogelgriep in Weert heeft impact op tientallen ondernemers

Plaats een reactie

Afgelopen vrijdag werd bekend dat er bij een kalkoenenbedrijf in Weert het vogelgriepvirus was vastgesteld. Zaterdag werd gestart met de ruiming van het kalkoenenbedrijf. Maar de vaststelling heeft nog veel meer gevolgen voor ondernemers in Weert.

Naast de ondernemer van het kalkoenenbedrijf werd ook een ondernemer van een leghennenbedrijf zwaar getroffen. Omdat zijn bedrijf binnen de 1-kilometerzone ligt moesten ook zijn 66.000 leghennen worden ‘geruimd’, zoals dat genoemd wordt. Het valt de ondernemers heel zwaar. De ondernemer van het leghennenbedrijf was erg geëmotioneerd, zo lichtte een medewerker van de NVWA toe.

Vervoersverbod

Er geldt momenteel een vervoersverbod binnen een straal van 10 kilometer rondom het getroffen kalkoenenbedrijf. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Dit heeft impact nog 128 andere pluimveebedrijven.

Eieren en duiven

Ook gebruikers van bijvoorbeeld de eierenautomaat aan de Trumpertweg kunnen er de komende weken geen eieren kopen. De verkoop van vlees mag wel nog omdat het diepgevroren is.

Ook de duivensport voelt de gevolgen. Vanwege het vervoersverbod mogen er ook geen duiven vervoerd worden. De duivenliefhebbers in Weert mogen niet inkorven voor wedvluchten. Ook kan de lossingsplaats in Weert niet gebruikt worden.

Bekijk een video van de ruiming via: https://youtu.be/ubXtv6G_FD

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
Geef jouw reactie