Verbouwing Museum W zit in afrondende fase

Het opknappen van het museumgebouw aan de Markt in Weert zit in de afrondende fase. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om het rijksmonument te verbouwen en klaar te maken voor de toekomst.

Nog voordat het vernieuwde museum de deuren heeft geopend is het nu al spraakmakend. Het goudkleurige messing aan de achterzijde van het pand maakt de tongen los. Het is iets ongewoons voor de Weertenaren en daardoor ontstaat er een tweedeling voor wat betreft of het mooi is, ja of nee. Hoe dan ook, het valt op. Wethouder Gabriels is erg blij met het resultaat tot nu toe. “Het is wat mij betreft het mooiste plekje van Weert”.

De verbouwing had heel wat voeten in de aarde. Zo waren aan de achterzijde eerst transformatoren gesitueerd. Deze moesten worden verplaatst naar het pand van de Muntpassage.

Verschillende bouwfases te zien

Het gebouw kent drie verschillende bouwfases vanuit het verleden. Het Middeleeuwse deel in het midden, de nieuwe kant aan de zijde Nieuwe Markt en het oude deel aan de Markt zijde. Nadat de transformatoren uit het achterste deel van het museumgebouw waren verwijderd kon men deze ruimte gebruiken om o.a. een lift, (minder validen), kantoren, toilet, ontvangstruimte en nieuwe entree te realiseren.

Ook is het achterste (minst monumentale) deel een stukje verhoogd. Zo kan de lift ook de gerestaureerde zolderverdieping bereiken en is deze voor iedereen straks bereikbaar.

Ga kijken als het open is

De achterkant is een ware blikvanger geworden door het goudkleurige messing. Het is o.a. een verwijzing naar de nieuwe entree aan de zijde van de ‘Nieuwe’ Markt in Weert. Wethouder Gabriels: “Ik lees natuurlijk ook social media en dan zie ik wisselende reacties. Sommige mensen vinden de achterkant van het gebouw heel erg lelijk. Maar of je het gebouw nu mooi of lelijk vindt, het gebouw is van binnen ook volledig gerestaureerd.”. De wethouder roept dan ook iedereen op om wanneer het museum open is om te gaan kijken.  

Bekijk een video via: https://youtu.be/9-F-hYYN6hE