Wandelen en fietsen met stadsgidsen tijdens Open Monumentendagen

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 7 min. leestijd
Archieffoto Stadsgidsen Weert

Tijdens de landelijke Open Monumenten Dagen 2021, waarvan de landelijke aftrap in Weert plaatsvindt, organiseren de Weerter stadsgidsen in het weekend van 11 en 12 september een wandeling door de Weerter binnenstad én een fietstocht rond Weert. Ook kan er onder leiding van een stadsgids gewandeld worden door de wijk Fatima.

Stadswandelingen

Op zaterdag 11 september en zondag 12 september start om 11.00 uur bij de St. Martinuskerk een stadswandeling. Beide wandelingen (van maximaal ca. 20 personen per wandeling) duren 1 ½ uur en zijn gratis.

Tijdens de wandeling wordt aandacht geschonken aan een aantal markante gebouwen in de Weerter binnenstad en de invloed van de Graven van Horne op de ontwikkeling van de stad in de late middeleeuwen. De welvaart nam toe dankzij de bloeiende lakennijverheid en -handel. Een welvaart die weerspiegeld wordt door het imposante bouwwerk in het hart van de stad, de Sint Martinuskerk. De gids vertelt het verhaal over de onthoofding van graaf Philips van Horne in 1568 met als gevolg dat de Van Hornestad wegzakt in een eeuwenlange winterslaap. Pas in de 19de en begin 20ste eeuw raakt de stad uit haar isolement en wordt de basis gelegd voor het Weert van nu, een middelgrote provincieplaats van 50.000 inwoners.

Belangstellenden voor de stadswandeling dienen zich wel vooraf (vóór vrijdag 10 september) aan te melden via een mail naar:  [email protected], onder vermelding van ‘stadswandeling’.

Tevens moet in de mail niet alleen aangegeven worden of de zaterdag of de zondag, maar ook het aantal personen. Tijdens de wandeling wordt strikt rekening gehouden met de landelijke coronaregels.

Praktisch

 • Wanneer? Zaterdag 11 en zondag 12 september om 11.00 uur;
 • Start? Markt, voor de kerk;
 • Duur? ongeveer 1,5 uur;
 • Aantal? Maximaal 20 personen per wandeling, per dag.

Belangstelling?

 1. Aanmelden per email ( [email protected]) voor vrijdag 10 september onder vermelding van Stadswandeling.   
 2. Voorkeursdag aangeven: zaterdag of zondag.
 3. Tevens dient het aantal deelnemende personen vermeld te worden.

Fietsen ‘Rondje Weert’

Op zaterdag 11 en zondag 12 september kunnen geïnteresseerden gratis, samen met stadsgidsen, het “Rondje Weert’ fietsen.

‘Weert, de groenste regio van de wereld’. Zo presenteert de gemeente zich graag aan de buitenwereld. Tikkeltje overdreven? Feit is dat de omgeving van Weert verrassend groen is.

Kortom: deze fraaie omgeving vraagt om een verkenning per fiets onder leiding van een stadsgids. De route loopt door de prachtige natuur van de gemeente Weert. Er wordt niet alleen aandacht geschonken aan het bijzondere gevarieerde landschap in ‘de groenste regio van de wereld’ , maar ook aan kerken en kapellen, schansen en grafheuvels.

Omdat het monumentendag is kan er ook een aantal monumenten bezocht worden.

De route heeft een lengte van ongeveer 27 kilometer. De start is op beide dagen om 10.00 uur bij de poort van het kasteel ‘De Nijenborgh’ op de Biest.

Praktisch

 • Wanneer? zaterdag 11 en zondag 12 september om 10.00 uur;
 • Start? Poort Nijenborgh, op de Biest;
 • Afstand? Ongeveer 27 kilometer;
 • Duur? Ongeveer 3 uur incl. koffiepauze;
 • Aantal? Maximaal 20 personen per dag.

Meefietsen? 

 1. Aanmelden per email ([email protected]) vóór vrijdag 10 september onder vermelding van Rondje Weert.   
 2. Voorkeursdag aangeven: zaterdag of zondag.
 3. Tevens dient het aantal deelnemende personen vermeld te worden.

(Wederopbouw-) wandeling door de wijk Fatima

Onder auspiciën van het LGOG, het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, organiseren de stadsgidsen op zaterdag 11 september ook een wandeling door de wijk Fatima,  vroeger ook wel Molenveld of Tuindorp genoemd.

De ‘wederopbouw’ staat tijdens deze wandeling centraal. De wijk ligt tegen de historische binnenstad van Weert aan. Hier vond rond 1920 de eerste stadsuitbreiding plaats. In 1948 werd het een eigen parochie. Vanaf 1950 werden er in de wijk (huur)huizen gebouwd voor de fabrieksarbeiders, maar ook voor de bewoners van de woningen die in het centrum van Weert werden gesloopt.

Fatima werd een echte volksbuurt met een sterke sociale betrokkenheid. De laatste 20 jaren zijn nogal wat bedrijven uit de wijk vertrokken en gesloopt. Daarvoor in de plaats kwamen nieuwbouwwoningen. Momenteel vindt nieuwbouw plaats op het terrein van de voormalige Wertha Bierbrouwerij.

Samen met de stadgids wordt een bezoek gebracht aan de monumentale voormalige parochiekerk (nu Fatimahuis) van architect Pierre Weegels. In deze ‘kerk’ zijn prachtige kunstwerken in mozaïek en in glas-in-lood te zien. Daar tegenover ligt het voormalige klooster en klein seminarie van de Paters van de Heilige Geest. De voormalige kapel (ontwerp van architect Pierre Cuijpers) is nu in gebruik als Turkse moskee.

Praktisch

Het startpunt van deze wandeling is het Fatimahuis, Coenraad Abelsstraat 31a, Weert. Aanvang 11.00 uur. De wandeling is gratis. Aanmelden via [email protected] o.v.v. Fatimawandeling.

Het maximum aantal deelnemers is 20. Tevens dient het aantal deelnemende personen vermeld te worden.

Mijn monument is jouw monument

Het landelijke thema van de 35e Open Monumentendag is dit jaar ‘Mijn monument is jouw monument’ of op zijn goed Wieërts: ‘Miên monumênt és eur monumênt’. Met dit thema stellen de organisatoren  ‘gastvrijheid en inclusiviteit’ centraal.

In Weert zijn op beide dagen meer dan dertig gemeentelijke en rijksmonumenten te bezoeken.
Ook de gemeente Bocholt (België) toont haar cultureel erfgoed. De grensoverschrijdende samenwerking met Bocholt en de Vlaamse stichting voor erfgoed Herita, vindt voor het eerst plaats.

Het volledige programma is te vinden www.weert.nl/openmonumentendag.

Informatie(boekje)

Alle informatie en de openingstijden van de Weerter Open Monumentendagen is te vinden in een programmaboekje. Dit boekje is gratis af te halen bij het informatiepunt tussen 10.00 en 17.00 uur. Zaterdag 11 september is dit bij het Museum W (Markt 7) en zondag 12 september bij de Paterskerk (Biest 43). De monumenten en activiteiten zijn gratis toegankelijk.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie