De NS Hoofdreiscoupé bij Hornehoof zorgt voor feest der herkenning

1 reactie

De Hoofdreiscoupé voor bewoners met dementie in verpleeghuizen staat in de maand oktober in woonzorgcentrum Hornehoof. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. Kijkend uit het raam van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt. De Hoofdreiscoupé biedt mensen met dementie een lichtpuntje.

De Hoofdreiscoupé is een initiatief van Alzheimer Nederland en NS. Met de realistische reiscoupé ervaren ouderen hoe het was om met de trein te reizen, zonder dat ze daarvoor de deur uit hoeven. De coupé gaat iedere maand naar een andere provincie. Vandaag reisde de coupé naar Limburg waar het een maand lang in woonzorgcentrum Hornehoof van Land van Horne blijft staan.

De eer was aan mevrouw Mulder om als eerste plaats te nemen in de coupé. Het was een feest der herkenning. Samen met de conducteur blies ze op de fluit waarna de virtuele trein vertrok van Roermond naar Weert. Onder het genot van een kopje koffie kon ze ‘naar buiten’ staren waar ze herkenbare locaties voorbij zag komen. De komende weken kunnen ook de bezoekers van Hornehoof plaatsnemen in de coupé.

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS

Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteurs in contact komen met reizigers met dementie. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Een onderdeel van de campagne is de Hoofdreiscoupé.

Dementie in Nederland

In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.

Stichting Land van Horne is een organisatie voor verzorging, verpleging en thuiszorg. Met ruim 2.600 medewerkers en 1.200 vrijwilligers biedt de stichting (thuis)zorg en aanvullende diensten aan cliënten in de gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Cranendonck en Someren. 

Bekijk de video via: https://youtu.be/nFBQr3s_mVE

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie