Negen medewerkers halen MBO Praktijkverklaring Groen

“Vandaag hebben we een primeur! De eerste 9 mensen in Midden-Limburg halen hun MBO Praktijkverklaring Groen. Praktijkleren is een geweldig opstapje voor mensen om zich verder te ontwikkelen in de beroepspraktijk. Ik ben trots op deze mannen!”, zegt Conny Kintzen, LLO adviseur van Yuverta (voorheen CITAVERDE Groen, LLO staat voor Leven Lang Ontwikkelen). De geslaagden ontvangen feestelijk hun Praktijkverklaring in de gele en grijze zaal bij Werk.Kom.

Maatwerk

Voor dit deze Praktijkleerroute op Maat sloegen o.a. Attender Groen, Yuverta en Werk.Kom de handen ineen. De praktijkbegeleider van Yuverta creëerde in samenwerking met de praktijkopleider bij Attender Groen voor iedere deelnemer een individueel traject. “Er wordt voor iedereen maatwerk geleverd.”, vertelt Conny Kintzen, “De één wil graag (beter) leren bladblazen, de ander wil aan de slag met de heggenschaar. Ieder heeft een eigen takenlijst met taken waarvoor hij geslaagd is. De ene medewerker is een beginner, de ander is wat meer gevorderd en leert moeilijkere taken of meer taken. Sommige mensen leren het beste in de praktijk. Ze hebben vaak geen startkwalificatie. Dankzij de praktijkleerroute kunnen ook zij nu aantonen wat ze al allemaal geleerd hebben.”

Ook Peter van Kemenade, directeur van Attender Groen, wilde er heel graag bij zijn deze middag. Hij zegt: “Ik ben zo trots op deze jongens!” En of hij even met ze op foto wil? “Ja natuurlijk! Ik maak mezelf wel klein,” zegt hij terwijl hij op zijn hurken gaat zitten. “Het gaat namelijk om deze geweldige mannen!”

Praktijkopleider

Dan is het tijd voor de uitreiking van de MBO Praktijkverklaring. De praktijkopleider van Attender Groen, Frenk Aendenroomer, kent de deelnemers al lang, want hij is ook in de beroepspraktijk hun leidinggevende. Frenk vertelt: “Ik vond het heel mooi dat ik alle ervaring die ik zelf door de jaren heen op heb gedaan, kon delen met de jongens!” Om de beurt komen de jongens naar voren om samen met Frenk hun MBO Praktijkverklaringen te tekenen en in ontvangst te nemen. Ze krijgen er een lekkere pot chocolade bij, heel toepasselijk met chocolade in de vorm van herfstbladeren.

Veel geleerd

Henk heeft zijn MBO Praktijkverklaring in de wacht gesleept: “Ik ben er blij mee! Het traject was veel uitgebreider dan ik verwacht had, dus ik heb veel geleerd! Van graskanten tot bladblazen en werken met de heggenschaar. Ik vond het leuk om mee te doen.”

En wie weet wat de toekomst brengt voor deze jongens? Misschien kunnen ze zich In de toekomst in overleg met de werkgever nog verder ontwikkelen?

Werk.Kom (het WSP) – onderdeel van Risse Groep – slaat voor het MBO Praktijkleren de handen ineen met de gemeenten in de regio, het servicepunt Leren en Werken, regionaal onderwijs (in dit geval Yuverta College), SBB en UWV.  In allerlei beroepsgroepen kunnen mensen zonder startkwalificatie nu hun Praktijkverklaring halen. De een is bijvoorbeeld goed in het lossen van vrachtwagens een ander heeft écht een talent in de horeca.