Plan voor 45 werkplekken in leegstaand pand Stationsstraat

Met een innovatief en eigentijds concept geeft John Jacobs ‘thuiswerken’ een nieuwe dimensie. De creatieve ondernemer uit Weert heeft serieuze plannen om een leegstaand winkelpand aan de Stationsstraat om te vormen tot Office Inn. Ruim 45 moderne werkplekken voor inwoners die buiten de regio Weert een dienstverband hebben, maar graag thuis in hun eigen stad in een dynamische omgeving willen werken.

“Dit plan levert alleen maar winnaars op”, stelt de initiatiefnemer. Het is goed voor de mensen, voor de stad, voor de regionale economie én voor het klimaat. “Werknemers die in Weert wonen en in Eindhoven of Zuid-Limburg werken, staan niet meer elke dag vast in de file. Ze besparen een heleboel reistijd en hun werkgever daarmee heel veel reiskosten. Daarbij wordt de A2 ontlast als meer mensen thuis blijven werken. Minder verkeer verbetert de doorstroming en beperkt de uitstoot van stikstof. De coronatijd heeft al laten zien hoeveel winst dat oplevert voor het milieu”, vertelt John Jacobs die dit plan samen met eigenaar Thijs Hendrix en Dolf Geleijns van Saelmans Makelaardij wil realiseren.

Tijdens de coronamaanden ontdekte ondernemend Nederland de voordelen van het thuiswerken. Ook nu de samenleving weer van het slot gaat, kiezen steeds meer werkgevers ervoor hun werknemers gedeeltelijk thuis te laten werken. “Iedere ondernemer zal begrijpen dat hij zijn personeel niet “thuis” tussen de kinderen of op een benauwd zolderkamertje kan laten werken. Elke werknemer heeft recht op een moderne, goed uitgeruste werkplek, een inspirerende  en dynamische omgeving, tussen de mensen. Office Inn is het antwoord op die behoefte. Ook de gemeente zal er blij mee zijn aangezien leegstaand vastgoed weer een bestemming krijgt”, zegt John die voor zichzelf 1 januari 2022 als ultimatum heeft gesteld voor zijn plannen.

Zoeken naar de balans

Ruim dertig deelnemers heeft hij nodig om te kunnen starten. Aan belangstelling geen gebrek. Ter illustratie: meer dan 1000 mensen uit Weert en omgeving werken in de Eindhovense Brainportregio. Neem Loes Kanen (43) uit Weert, gebiedsmanager bij de gemeente Eindhoven en moeder van twee kinderen. In de coronatijd werkte ze, zoals al haar collega’s, thuis. Het bureau midden in de woonkamer, de kinderen om haar heen, haar partner in het kantoortje ernaast. Ik vond het eerlijk gezegd wel een fijne tijd, maar tegelijkertijd miste ik ook de sociale dynamiek van het werk. De spontane ontmoetingen. Het praatje bij de koffieautomaat. Even sparren met collega’s. Sinds ik thuis werk, is de scheiding tussen werk en privé helemaal weggevallen. Omdat de laptop er altijd staat, is de verleiding groter om ook ’s avonds nog even door te werken. Toen ik op kantoor werkte, sloot ik de werkdag af zodra ik de deur had dichtgemaakt en in de trein was gestapt.”

Een workhub in Weert, zoals John Jacobs die aan de Stationsstraat voor ogen heeft, zou voor de Weertse een welkom alternatief zijn, zegt ze. “Ik omarm het hybride werken dat mijn werkgever heeft ingevoerd. Het is nu voor mij alleen nog even zoeken naar de juiste balans. Elke dag op kantoor hoeft voor mij niet, elke dag thuis is evenmin een optie. Soms is het fijn om even een andere omgeving op te zoeken. Ik zie het wel zitten, zo’n eigen werkplek dichtbij huis waar je weer andere mensen leert kennen en dus je netwerk kunt uitbreiden. Ik kan er met de fiets naar toe en als het nodig is ben ik in no time in Eindhoven.”

Verandering

De plannen voor Office Inn staan niet op zichzelf. Initiatiefnemer John Jacobs is voortdurend op zoek naar kansen die de stad verder kunnen brengen.  ‘Momenten van verandering’, noemt hij dat zelf. Met zijn compagnon Brian Voesten is hij initiatiefnemer van de creatieve broedplaats Cwartier en Theater De Huiskamer. Samen bedachten ze het concept voor een satelietkantoor dat nu onder de naam Office Inn wordt gelanceerd.  

Dolf Geleijns geeft aan dat Weert transformeert.  Diverse nieuwe invullingen van leegstaande winkels en kantoren naar wonen geven een nieuw elan aan de binnenstad. “Naast winkelen wordt er gewoond, gewerkt en beleefd. De stad leeft weer…”. Deze kans ziet hij als een extra impuls die er toe doet. 

Volgens John Jacobs profiteert heel Weert straks mee van dit nieuwe werkdomein, midden in het centrum, op een steenworp van het NS-station. . “De mensen die er werken, gaan in de pauze of na het werk ook een hapje eten, een drankje nuttigen en hun boodschappen doen. De hele stad plukt er de vruchten van. Office Inn brengt reuring. Geloof me: dat heeft Weert nodig.”

Meer informatie: https://www.saelmans.nl/aanbod/bedrijfsaanbod/weert/huur/bedrijf-487100-Stationsstraat-17/