Wilde zwijnen zorgen voor overlast in Heijkersbroek Ell

Men gaat de populatie verminderen door middel van afschot.

Ell – In natuurgebied Heijkersbroek in Ell neemt de overlast van wilde zwijnen steeds meer toe. Door een tekort aan voedsel in hun leefgebied gaan ze op zoek naar voedselrijke akkers. Dit leidt tot onveilige situaties in het verkeer en vergroot de kans op confrontaties tussen wilde zwijnen met mensen en hun huisdieren wat leidt tot ongewenste en gevaarlijke situaties.

Extra maatregelen

Op maandag 1 november heeft de gemeente Leudal in samenspraak met de wildbeheereenheid (WBE) Grenskant besloten om het beheer van de wilde zwijnen aan te scherpen. De WBE gaat daarom vanaf komend weekend in het leefgebied tussen 17.00 uur en 07.00 uur de populatie verminderen door middel van afschot. Het is nog onduidelijk hoeveel tijd dit in beslag neemt. Houdt voor de meest actuele informatie onze website en social media kanalen in de gaten.

Voorkom onveilige situaties

Als inwoner en bezoeker kun je onveilige situatie voorkomen door;

  • Jouw huisdieren aan te lijnen in en om Heijkersbroek. Het zwijn wordt namelijk steeds brutaler en heeft geen angst meer voor de mens. Als hij boos is, is hij een gigantische tegenstander voor jouw hond of voor jezelf.
  • Niet in het donker het Heijkersbroek in te gaan. In de nacht zijn de beesten het meest actief en is er meer gevaar. Vanaf 17.00 uur tot de volgende ochtend 07.00 uur is het Heijkersbroek, net als andere bospercelen, niet toegankelijk voor recreatief gebruik zonder toestemming.
  • Alert te blijven in het verkeer. De wilde zwijnen trekken naar het dorp en voedselrijke akkers voor voedsel en vervolgens weer terug naar hun veilige rustgebieden in het Heijkersbroek.
  • De instructies op de waarschuwingsborden op te volgen;

Informatiebijeenkomst

Op 16 november vindt een informatiebijeenkomst plaats van de Dorpsraad Ell voor omwonenden. Tijdens deze bijeenkomst wordt er meer informatie verstrekt door wethouder Robert Martens en een inhoudelijk deskundige.

Vragen?

Mocht je vragen, opmerkingen of waarnemingen hebben, dan kun je deze melden via: [email protected]. Laat jouw telefoonnummer achter, dan nemen ze zo snel mogelijk telefonisch contact met je op.