FNV organiseert 24 uurs Valentijn staking bij GEA

Op Valentijnsdag leggen werknemers GEA 24 uur het werk neer.

FNV Metaal organiseert samen met CNV Vakmensen op maandag 14 februari een speciale 24 uurs Valentijn staking bij GEA aan De Fuus in Weert.

Karel-Jan Kivits, bestuurder FNV Metaal: “De werknemers bij GEA houden van hun vak. Maar met vaktrots alleen komt er geen koopkrachtverbetering. Daarvoor is een goede cao nodig. De cao is het symbool van vertrouwen, dus met het uitblijven daarvan zet je de relatie (onnodig) onder druk.”

FNV Metaal roept daarom de werkgevers op om eens met het hart te spreken en een goede cao af te spreken. Kivits: “Op 14 februari is het Valentijnsdag… dus lieve werkgevers, laat je eens van de goede kant zien. De belangrijkste cao eisen die we willen terugzien in het nieuwe voorstel van de werkgevers zijn een loonsverhoging (5%) en het afschaffen van de jeugdlonen. Ook moet het bruto uurloon naar minimaal 14 euro. We willen geen verplichte consignatie vanaf 55 jaar en er moeten 2 vakantiedagen bij. Flexkrachten die langer dan 9 maanden werken op een functie moeten een vast contract. Bovendien moet er een zware beroepenregeling worden afgesproken zonder dat daar een rijtje verslechteringen tegenover worden gezet. Oudere werknemers moeten 3 jaar voor hun pensioenleeftijd kunnen stoppen met werken.”

FNV: Werkgevers blokkeren nieuwe cao

FNV Metaal cao onderhandelaar Jacqie van Stigt: “We blijven dus doorstaken voor een goede en eigentijdse cao. Met een belabberd loonbod van gemiddeld slechts 1,4% procent en tal van verslechteringen op veel terreinen blijven de werkgevers nog altijd een nieuwe cao in de Metaal & Techniek blokkeren. Onze leden wijzen deze door de werkgevers voorgeschotelde afbraak-cao af. Het eindbod van de werkgevers staat stijf staat van de verslechteringen. En dat terwijl de sector het economisch tij goed mee heeft gehad in 2021.”