Weerter brandweerwagen overleefde bombardement

112 Algemeen Brandweer Weert Uitgelicht Reageer 3 min. leestijd

Het is vandaag de ‘Dag van de brandweergeschiedenis’. Ook de de Weerter brandweer heeft een rijke historie. Tastbaar bewijs hiervan is de AS1; het allereerste gemotoriseerde voertuig van het korps. Zo’n vijf jaar geleden werd deze brandweerwagen in zijn oude glorie hersteld. En nu is deze oldtimer te bezichtigen door de zijruit van de brandweerkazerne op de hoek Doctor Schaepmanstraat en de Savornin Lohmanstraat in Weert.

De AS1, een Ford V8, heeft in zijn bestaan veel meegemaakt. Voor een nog oudere pompwagen met houten wielen vertelt vrijwillige brandweerman Remo Kirkels vol passie over de brandweerwagen die hij samen met een paar collega’s een aantal jaren geleden restaureerde.

Ruim 40 jaar trouwe dienst

“Deze brandweerwagen is in 1934 aangekocht door de gemeente Weert en is altijd in Weert gebleven”, aldus Kirkels. Nieuwe wetgeving zorgde ervoor dat de wagen in 1976 uit dienst werd genomen. “De manschappen zaten buiten, links en rechts, op de wagen. Dat is natuurlijk niet meer van deze tijd; ook niet in 1976”.

Tweede Wereldoorlog overleefd

Tijdens de oorlog, in het najaar van 1940, was het de AS1 die de Weerter brandweer naar de door een storm gevelde torenspits van de St. Martinuskerk bracht. Een tijd later raakte de brandweerwagen zwaar beschadigd bij een bombardement bij Sluis 16. “Er is een inslag geweest van een granaat. Scherven van de granaat kun je nog zien in de wagen”, zo vertelt Kirkels.

Huwelijken

Toen eind jaren ’70 de AS1 met pensioen ging verdween de wagen in een hoekje van de brandweerkazerne. Zo af en toe werd hij nog even van stal gehaald voor bijzondere gelegenheden. Kirkels: “Hij is een periode veel gebruikt met bruiloften; voor leden van het korps. En voor de rest werd er niet zoveel mee gedaan”.

Restauraties

Rond 1990 werd de inmiddels oldtimer voor het eerst gerestaureerd. De lak van de oude brandweerwagen werd onder handen genomen. Na de open dag in 2016 is Remo Kirkels met een aantal collega’s aan de slag gegaan met restauratie nummer twee. Ze hebben ervoor gezorgd dat de motor weer ging lopen, de wagen nieuwe bekabeling kreeg en van nieuw glas en zittingen werd voorzien.

Volgens Remo is de allereerste gemotoriseerde brandweerwagen van Weert heden ten dage weer gewoon inzetbaar; “We hebben hem zover klaargemaakt dat alles werkt. De pomp en alles kunnen we gewoon laten draaien”. Vol trots besluit hij; “Het is gewoon een wagen van Brandweer Weert .. Een stukje geschiedenis wat niet verloren mag gaan”.

In onderstaande video zie je de trots van de Weerter brandweer, de brandweerwagen die een bombardement overleefde; de AS1.

Bekijk de video: https://youtu.be/X9PG33R2PSQ


De brandweer is op zoek naar vrijwilligers, kijk op brandweerweert.nl

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie