Wereldberoemde kunstvervalser Geert Jan Jansen in toneelstuk True Copy

Fotograaf: Koen Broos

True Copy vertelt het verhaal van meestervervalser Geert Jan Jansen. Ook nu nog hangen er in musea wereldwijd vier werken waarvan niemand vermoedt dat ze uit de koker van Geert Jan komen. Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschrijft bij een werk “in de stijl van” Chagall doet hem in 1994 de das om. Nog altijd is hij een van de meest beroemde oplichters binnen de kunstwereld.

Op 6 mei 1994 vallen gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stuiten op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel en Matisse. Het gros ervan komt echter uit het penseel van deze Nederlander.

Meer dan twintig jaar neemt meestervervalser Geert Jan Jansen de kunstwereld in het ootje. Hij doet dit zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven bij werk dat hij fabriceert. “Ik ben geen oplichter, ik ben een verlichter,” zegt hij er zelf over. “Ik denk dat ik hen best wat werk uit handen heb genomen.”

Theatergroep BERLIN legt samen met Jansen de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot en toont het verhaal van een man die zich staande tracht te houden binnen een web van leugens, of variaties op de waarheid. True Copy heeft de vorm van een lezing, door Geert Jan Jansen zelf. Met veel smaak duikt hij in zijn eigen geschiedenis en neemt zijn publiek daarin mee. Te zien in het Munttheater op donderdag 7 april.

De pers over True Copy

‘Vals en authentiek lopen compleet in elkaar over.’ – NRC ★★★★★

‘True Copy zet theater grandioos in als middel tussen verbeelding en goedgelovigheid.’ – Trouw ★★★★★

`True Copy is het meer dan geslaagde resultaat, waarin fictie en realiteit tegen elkaar schuren en elkaar aanvullen tot een verhaal over kunst, de kunstwereld en bedrog.’ – Theaterkrant

Tickets

Reserveren via www.munttheater.nl/agenda/het-zuidelijk-toneel-true-copy/,  bij de theaterkassa van het Munttheater of via 0495-513575