Extra uitstapje in zomervakantie voor gezinnen met kleine beurs

Deze zomer kunnen kinderen van sociale minima niet twee, maar drie keer een leuke activiteit doen. En dat allemaal dankzij het vriendenteam Wieërtermix.

Wethouder Martijn van den Heuvel nam op woensdag 25 mei de cheque, ter waarde van 2.000 euro, en de extra donatie van 500 euro in ontvangst. Het totale bedrag is bestemd voor de stichting Zomerpakket van de gemeente Weert en Nederweert, die daarmee het derde uitstapje kan bekostigen.

Het team Wieërtermix deed afgelopen april mee met de Wieërter Kwis en won met de vijfde prijs een cheque ter waarde van 2.000 euro. “We waren superblij met de prijs, alleen kwamen we 500 euro te kort voor ons doel, het bekostigen van het derde uitje voor de kinderen van sociale minima.” De oud-leden van de Junior Kamer zaten niet bij de pakken neer. Ze gingen op zoek naar een sponsor en vonden die bij de Rotary Weert Land van Horne. Deze Rotaryclub doneerde het ontbrekende bedrag.

“Geweldig dat we het benodigde geld alsnog bij elkaar hebben gekregen”, vertelt teamcaptain Kiki Hengeveld. Het team Wieërtermix bestaat uit oud-leden van de Junior Kamer en doet vanaf het begin van de Wieërter Kwis in 2017 mee. Bij alle editie vielen ze in de prijzen. “We zijn bloedfanatiek”, lacht Kiki. Ieder jaar strijden ze voor een goed doel dat is gerelateerd aan kinderen. Dit jaar voor de stichting Zomerpakket. “Hoe leuk zou het zijn als we iets kunnen doen voor kinderen die zomers niet op vakantie kunnen?”

Het Zomerpakket bestaat gewoonlijk uit twee uitjes. Denk aan een bezoek aan de bioscoop, het zwembad, klimbos, het Blauwe meertje, bowlingbaan, Openluchttheater Eynderhoof en daarnaast een boekje met bonnen voor kleine activiteiten. “Het gaat om gezinnen die moeten rondkomen van 120% van het sociaal minimumloon”, legt Tanja van Duuren, coördinator armoedebestrijding van de gemeente Weert, uit. Vorig jaar ging het om zo’n 500 gezinnen. “Voor deze gezinnen maakt het een groot verschil of ze twee of drie uitjes in de zes weken durende zomervakantie kunnen doen.” Het Zomerpakket komt voort uit het armoedebeleid van de gemeente Weert en Nederweert. Het is klein begonnen met een strandbal of iets soortgelijks en groeide de laatste jaren uit zeven tot acht activiteiten.

Wethouder Martijn van de Heuvel vindt het supergaaf dat een vriendenteam zich inzet voor het Zomerpakket. “Voor kinderen die niet op vakantie kunnen, duurt de zomervakantie best lang. Met het aanbieden van twee en nu drie uitjes hebben deze kinderen iets waar ze naar uitkijken en na de zomervakantie kunnen ze iets leuks vertellen in de klas.” De wethouder vervolgt: “Het geeft deze gezinnen verlichting, waardoor op langere termijn de hulpverlening wordt ontlast.” En het vriendenteam Wieërtermix, dat hoopt op weer een nieuwe editie van de Wieërter Kwis.