Zendamateurs in verbinding met molens tijdens ‘Mills on the air’

Molen De Korenbloem in Ospel was afgelopen weekend het toneel voor het wereldwijde evenement ‘Mills on the air’.

Het is een evenement waarbij zendamateurs op of nabij een molen of gemaal actief zijn met het zenden en ontvangen van radiosignalen. Niet alleen de zendamateurs, maar ook de molens krijgen hierdoor extra aandacht.

Het beperkt zich niet alleen tot de directe omgeving. Er wordt gebruik gemaakt van korte golf verbindingen. In gunstige omstandigheden is er een bereik in de ether mogelijk tot 5000 kilometer (of soms zelfs nog meer).

Bij de molen in Ospel waren vier zendamateurs uit Weert actief onder hun call (roepteken) PD6MOTA. Zowel op zaterdag als op zondag maakten ze contact met andere molens in de wereld. Er werd onder andere contact gelegd met molens in o.a. Frankrijk en Engeland.

Hobby

Het leggen van radioverbindingen door zendamateurs gebeurd veelal als hobby. De Weertenaren die in Ospel actief waren hebben thuis ook allemaal een eigen ruimte met de nodige apparatuur waar ze contact leggen met andere zendamateurs over de hele wereld.

Als je zelf ook interesse hebt in deze hobby, schroom dan niet om eens te mailen naar: [email protected] Je kan ook eens kijken op www.vrza.nl.