Maasstraat komt met nieuw evenement: ‘Us Braderieke’

De Italiaanse vlag, het ‘groen-wit-rood’, wappert weer boven de hoofden van het winkelend publiek in de Maasstraat in Weert. Komende zondag vindt er de inmiddels traditionele Italiaanse Dag plaats.

Maar dat is niet het enige evenement dat er op stapel staat. “De Maasstraat doet er alles aan om de binnenstad levendig te houden”, zo vertelt ondernemer Jan Duppen. “De komende weken gaan we twee evenementen houden: de Italiaanse Dag èn Us Braderieke”.

Italiaanse Dag: zondag 26 juni

‘La Dolce Vita’; het fijne leven. Dat is wat de Italiaanse Dag al jaren uitstraalt. En dat zal ook deze editie niet anders zijn, zo vertelt Duppen met veel enthousiasme. “We hebben Italiaans ijs, Italiaanse wijnen, een barista, traiteurs en Italiaanse bolides”. Naast eten en drinken zijn er dus ook mooie auto’s van Italiaanse komaf te bewonderen. “Van Fiatjes 500 tot Ferrari’s”, zo blikt hij vooruit. De Zusters Birgittinessen zorgen voor tiramisu en limoncello. De Italiaanse Dag vindt plaats tussen 13:00 en 17:00 uur.

Verhuizing braderie

Halverwege maart werd bekend dat de Weerter Braderie ging verhuizen van de eerste vrijdag naar de laatste zondag van juli. Dit is normaal gesproken al een koopzondag. “… om zo een bredere doelgroep de kans te geven om de braderie te bezoeken”, zo gaf de organisatie destijds als reden aan. ”De ondernemers waren verrast met de verschuiving van de grote braderie”, aldus Maasstraat-ondernemer Eddy Posno. “Voor veel van hen is het de beste dag van het jaar. Misschien wordt het wel een hele goede koopzondag, dat zou kunnen. Maar dat is afwachten”.

Us Braderieke: vrijdag 1 juli

Al snel nadat bekend werd dat de braderie later in juli zou plaatsvinden bleek dat het overgrote deel van de ondernemers in de Maasstraat en De Oude Schut ook op de eerste vrijdag van juli graag iets wilden organiseren. Besloten werd om een eigen kleinere versie van de braderie te houden .. ‘Us Braderieke’ was geboren.

Uitverkoop

“Voor veel ondernemers is het de start van de uitverkoop”, aldus Eddy Posno. “Dat de grote braderie pas eind juli wordt gehouden komt dus eigenlijk niet zo goed uit”. De komst van ‘Us Braderieke’ betekent overigens niet dat de Maasstraat en De Oude Schut niet meedoen aan de grote braderie, eind juli. Ook dan zijn de ondernemers weer van de partij. “Beide evenementen kunnen elkaar goed versterken”, aldus Posno. “Dat is goed voor de levendigheid van de binnenstad”.

Niet alleen de winkels zullen vrijdag 1 juli tussen 12:00 en 18:00 uur tijdens ‘Us Braderieke’ hun koopwaar aan de man brengen. Op de terrassen en horecagelegenheden in de Maasstraat en De Oude Schut is er dan ook een natje en een droogje verkrijgbaar.

Overigens zijn ook ondernemers van buiten de Maasstraat en De Oude Schut welkom op ‘Us Braderieke’. Als zij een stand willen kunnen ze zich melden bij Eddy Posno (Posno-Sport) of Jan Duppen (CHARLAIN Herenmode).

Nacht van GEINE Braderie: vrijdag 1 juli

Aansluitend aan de braderie vindt altijd ‘De Nacht van de Braderie’ plaats. Bij verschillende horeca in de binnenstad kun je dan tot in de late uurtjes genieten van live-muziek en een drankje. Ook voor Café Tramhalt kwam de verschuiving van de braderie als een verrassing. Mede-eigenaar Marcel Beelen: “Wij hadden ‘Davinci’ voor 1 juli al vastgelegd. Omdat we geen alternatieve datum hadden zou de band annuleren ons geld kosten. We hebben toen besloten er ’De Nacht van GEINE Braderie’ van te maken”. Davinci treedt vrijdag 1 juli vanaf 20:00 uur op in Café Tramhalt.

Op het terras, aan de linkerzijde van het café, wordt momenteel een permanente overkapping geplaatst. “Ook als het water aan de zijkanten naar beneden komt kan het optreden gewoon doorgaan”, aldus Beelen.