Warme Bever-doe-dag scouting regio Weert

Terwijl het kwik stijgt, komen de Bevers (4-7 jaar) van de scouting Sint Maarten, Sint Rumoldus, Keent-Moesel, Hubovra, Sint Job en Scouting Nederweert op zaterdag 18 juni bij elkaar voor hun jaarlijkse Bever-doe-dag.

De kinderen zitten op een open plek in het bos achter Café Zaal ’t Blaakven in Weert. Het thema is ‘Kleurrijk de wereld rond’. De figuranten Rozemarijn en Stuiter nemen de kinderen mee in hun verhaal van een saaie rups, die verandert in een kleurrijke vlinder.

Spelletjes

Wat ziet Rozemarijn (alias May Hummel-Berben) er in haar regenjas en laarzen saai uit. Ze kan wel wat kleur gebruiken. “Helpen jullie mee om Rozemarijn op te pimpen?” Nou dat willen de Bevers wel. Ze gaan in groepjes uit een. In het bos liggen allemaal spelletjes klaar. Denk aan kwartetten, verkleedkist, in en uit de knoop, pleisters plakken, met twee touwen het water oversteken en met spaghetti en marshmallows iets bouwen. In totaal twaalf spellen.

Goed drinken

Vanwege de warmte komen de meeste groepen niet aan alle spellen toe. Vaak hoor je: “Goed drinken”, en “Ik heb dorst.” De grote watertanks zijn geen overbodige luxe. Helma Beelen (72 jaar), kartrekker van de Bever-doe-dag is druk met het vullen van de bekertjes. Ze krijgt hulp van Conny Beenders, die vandaag te gast is. De ranja vindt gretig aftrek. Voor de tweeëntwintigste keer is Helma bij de doedag betrokken. “Het zijn mooie dagen en heel gemoedelijk.”

Ontmoeten, ontdekken en samenspel

Bij het regiespel, dat aangeboden wordt door Scouting Nederland, staan ontmoeten, ontdekken en samenspelen centraal. En dat gebeurt. Zo bestaan de groepjes uit kinderen van twee verschillende scoutingsgroepen. Waardoor de kinderen ook met kinderen uit andere groepen spelen. Bij iedere groep is leiding die de opdracht uitlegt en helpt. Je ziet de kinderen genieten van het samenspelen in de natuur. Terwijl de een serieus met een opdracht bezig is, rennen anderen rond, sjouwen met takken of zien een rups op de grond liggen. 

Tassen verzamelen

Bij sommige opdrachten hangt een tas met kleurrijke kledingstukken, schoenen, sieraden of hoed. Als iedere groep zijn tas heeft gevonden, is het tijd om te verzamelen. Terug in de grote groep brengen de kinderen de tassen naar voren. Uit de tassen haalt Rozemarijn een paar paarse kniekousen, een fleurige jurk, allerlei glitter kettingen, witte handschoenen en een zomerse hoed. De grijze regenjas van Rozemarijn gaat uit. En als Rozemarijn alles heeft aangetrokken, is ze veranderd in een kleurrijke dame.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst