Destination Unknown uit Weert ontvangt bijdrage van Mondriaan Fonds

Algemeen Weert Reageer 4 min. leestijd

Stichting Destination Unknown uit Weert ontvangt € 25.000,- van het Mondriaan Fonds voor het programma van DU2023. Het Mondriaan Fonds draagt in 2023 bij aan programma’s van 26 kunstpodia voor hedendaagse beeldende kunst. Deze kunstpodia krijgen de bijdrage voor hun inspirerende programma’s van één tot maximaal drie jaar. Stichting Destination Unknown heeft nu voor de derde keer op rij deze subsidie al mogen ontvangen en prachtige edities mee kunnen realiseren. 

Destination Unknown is een nomadische non-profit organisatie die jonge talentvolle kunstenaars een werkperiode biedt in panden die tijdelijk leeg staan; wachtend op een nieuwe eigenaar of klaar voor de sloop. Kunstenaars worden uitgedaagd te reageren op de leemte van de leegstand door site-specifiek werk te ontwikkelen. DU strijkt elk jaar op een andere locatie neer, in gebieden waar kunst doorgaans ontbreekt.

DU2016 vond plaats in Tilburg, DU2017 in Maastricht, DU2018 in Venlo en DU2019 in Weert. De DU2020 kunstenaarspublicatie is het antwoord op de vraag naar een alternatieve ruimte om de leemte als gevolg van de covid-19 pandemie te vullen en zodoende toch te bieden wat DU belangrijk acht: een platform voor jonge talentvolle kunstenaars. DU2021 vond plaats in de voormalige sigarenfabriek in Tegelen. DU2022 zal gaan plaatsvinden in Heilig Hartkerk in Venlo. Voor DU2023 zijn we nog op zoek naar een geschikte locatie.

‘Destination Unknown’ is ontstaan vanuit de noodzaak om talentvolle recent afgestudeerde kunstenaars de mogelijkheid te bieden nieuw werk te realiseren, verbindingen aan te gaan met andere kunstenaars, hun werk te tonen aan een nieuw publiek, hun netwerk uit te breiden en kunst dichter bij de samenleving te brengen. Voor een kunstenaar zijn tijd en ruimte de meest essentiële ingrediënten om zich te ontwikkelen en dat is exact wat DU biedt. DU fungeert als brug tussen de periode dat een kunstenaar de kunstacademie verlaat en de periode dat een kunstenaar bekend is bij gevestigde kunstinstituten. DU richt zich op kunstenaars die tussen de één en vijf jaar geleden hun Bachelor of Master in de Beeldende

Kunsten hebben behaald en sindsdien een actieve praktijk als beeldend kunstenaar hebben. DU werft per editie 10 kunstenaars middels een open call. Deelnemers zijn jonge kunstenaars met aantoonbaar talent, echter zonder of magere toegang tot gevestigde instituten.

Het Mondriaan Fonds draagt sinds 1994 bij aan programma’s van kunstpodia omdat ze van vitaal belang zijn voor ontwikkeling en zichtbaarheid beeldende kunst. Hoewel soms beperkt in omvang, zijn dit de locaties waar nieuwe tendensen opkomen en de ruimte krijgen; waar verbreding en innovatie zich ontwikkelen. Ze staan daarom aan de basis van het beeldende kunstveld en zijn onmisbaar voor een gezond kunst-ecosysteem. Musea, kunstenaars én het publiek plukken daarvan de vruchten. Een voorwaarde voor cultuursubsidies door het Rijk is dat ontvangers de Fair Practice Code onderschrijven, evenals de Governance Code Cultuur en de Code Diversiteit & Inclusie.

Kijk hier voor meer informatie over de regeling Programma’s Kunstpodia. Meer weten over Stichting Destination Unknown, kijk dan op de website www.destinationunknown.nu of volg ze op onze socials https://linktr.ee/StichtingDU.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie