500ste IJzeren Man Volksloop in Weert

Plaats een reactie

De IJzeren Man Volksloop is een begrip in Weert en omstreken. Inmiddels draagt het evenement de naam HEMA IJzeren Man Loop. Sinds 1980 organiseert AV Weert deze trimloop in het natuurgebied de IJzeren Man. 

Hoe het begon

In april 1980 is op initiatief van Paul Schorsch de eerste volksloop gelopen. De bedoeling van Paul was om deze loop elke eerste zondag van de maand te organiseren. Hij liep, als fervente loper, overal in de regio georganiseerde lopen. Echter elke loop werd maar één keer per jaar georganiseerd. Dat vond hij maar niets. Daarom kwam bij hem het idee op om dit volgens een vast systeem iedere eerste zondag van de maand te organiseren. 

Toentertijd werd de tijd nog handmatig geklokt. Deze werd niet op internet gezet, zoals nu. Nee, iedere deelnemer kreeg elke maand een diploma met de afstand en tijd die hij gelopen had. Ook werden de lopen iedere maand geregistreerd op naam en adres.  Als je dan 10, 20, 30 keer had meegedaan, kreeg je een medaille van jouw aantal deelnames. De start was in het begin op de Lichtenbergweg. Later werd de start verplaatst naar het bosgebied.

Iedere eerste zondag van de maand ging deze loop door, weer of geen weer. Altijd waren er tussen de 150 en de 300 lopers aanwezig. Ze kwamen van heinde en verre. Van Maastricht tot Breda en soms nog verder. Al waren dat vaak gasten van de vakantiepark Weerterbergen. Slechts één keer is de loop verplaatst, omdat vanwege vogelgriep niet in het bos gelopen mocht worden. Toen was het alternatief het Bungalowpark van Weert. Daar werd een ronde uitgezet waar je die zondagmorgen één tot vijf rondjes kon lopen.

Vaste kern

De Volksloop heeft al jaren een vaste kern. Wim Janssen: “Om de wedstrijd aantrekkelijk te houden voor minder getalenteerde lopers, delen we medailles uit wanneer deelnemers al 10 keer hebben meegelopen. Daarna voor 50, 100, 150 deelnames, enzovoort. Voor elke 50 keer ontvang je een aandenken. Er zijn veel lopers die 100, 200 of meer keer hebben meegedaan. Ook nog tientallen die meer dan 200 of 300 keer hebben meegedaan. Om een indruk te geven: meer dan 3800 lopers hebben gezorgd voor meer dan 110.000 deelnames. Trouwe fans van dit evenement zetten we altijd in het zonnetje. Zo hebben we ooit voor een jubilaris een shirt laten bedrukken met op de rug het aantal deelnames en het feit dat dit een schouderklopje verdiende. Hij mocht een minuut voor de rest starten.”

500e editie

Op zondag 4 september 2022 wordt het de 500ste volksloop feestelijk omlijst en zal tevens het 40-jarig jubileum gevierd worden. De organisatie wil hiermee tevens een reünie van oud lopers opzetten. Iedereen die ooit heeft meegedaan is die dag welkom. Dit moet een onvergetelijke HEMA Jubileum Volksloop worden waarbij iedere deelnemer een consumptie en een mooi t-shirt en als herinnering krijgt.

Dit en nog veel meer vindt plaats op zondag 4 september 2022. Kinderen tot 12 jaar mogen die dag gratis meedoen. Als ouder mag je (kosteloos) meelopen/rennen.   Na deze Jubileum Volksloop volgt er een officieel moment en zal samen met burgemeester /wethouder een korte film gestart worden.

Vermaak

Er is volop entertainment, livemuziek en kindervertier met springkussen van 11.00 tot 14.00 uur. Om 14.00 uur is de prijzenuitreiking van de loterij. Het belooft een gezellige dag te worden.

Loop nee, feest mee! Een onvergetelijk moment en mooie kans om allemaal samen te laten zien waar we in Weert heel trots op zijn. Inschrijven kan via www.inschrijven.nl.

Meer info over de Hema IJzeren Man volksloop kijk je op: www.avweert.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie