Cursus Weerterlogie gaat weer van start

Leerlingen, vierde klas gymnasium 1954, van het Bisschoppelijk College St. Jozef te Weert

Update – Het is even stil geweest rond De Aldenborgh, maar gelukkig mogen en kunnen ze nu weer los. Na een mooie (maar hete) hervatting van de Cultuurhistorische Zomer, met opnieuw Gluren Bij De Buren, is het nu tijd om de draad weer op te pakken van de inmiddels befaamde cursus Weerterlogie.

Ze horen van veel leden dat ze het nadeel van corona hebben omgebogen in het voordeel van meer historische studies. Ook hebben velen de archeologische ontwikkelingen bij de Nijenborgh (stadspark), de Aldenborgh (Paterskerk), Kampershoek en Weerterbeek gevolgd.

Dit alles zal zeker stof opleveren voor boeiende presentaties op het podium van De Aldenborgh. Daarnaast is natuurlijk de nieuwsgierigheid geprikkeld naar de geschiedenis in meer algemene zin van de stad aan het kruispunt van Zuid-Willemsvaart en IJzeren Rijn. Deze honger naar historie kan niet beter gestild worden dan door deelname aan de cursus Weerterlogie.

Als vanouds – in het nieuwe normaal

Corona is niet de eerste bacterie- of virusplaag in de roemruchte historie van Weert. Spaanse griep, lepra, longpest, rode loop en builenpest, om er maar een paar te noemen, teisterden al eerder het Weerterland en maakten vele duizenden slachtoffers.

Dit en veel meer valt te leren in de achtdelige cursusreeks Weerterlogie die gelukkig, mede dankzij de nog steeds groeiende belangstelling, dit najaar weer van start kan gaan.

Dan weet je wat van je stad

Weert e.o. telt al ruim driehonderd Weerterlogen; de jongste is 15 en de oudste 85. Een cursus voor alle leeftijden dus! Wie worden de eerstvolgende Weerterlogen in deze bewogen periode van de wereldgeschiedenis?

Historische setting

In een serie van acht dinsdagavonden verzorgen enkele enthousiaste experts een gevarieerde introductie in cultuur en geschiedenis van Weert. Alle cursusbijeenkomsten vinden plaats in de historische setting van de Paterskerk op de Biest. Hier is voldoende ruimte voor gepaste afstand en er is een bar voor het nuttigen van een consumptie. De reeks eindigt traditioneel met een feestelijke installatie van de nieuwe Weerterlogen.

Voor wie?

De avondcursus Weerterlogie staat open voor iedereen met belangstelling en een warm hart voor Weert. Er is geen vooropleiding vereist. De aangeboden kennis biedt ook een solide basis voor cultuurhistorisch actieve leden van onze en andere verenigingen. Met deze bagage kan iedereen na afloop bijvoorbeeld familie en vrienden rondleiden door Weert en zo samen nog meer genieten van wat de huidige stad en regio te danken hebben aan hun verleden.

Data

 • 4 oktober – dr. Henk Hiddink – Prehistorie en Oudheid
 • 11 oktober – dr. Jos Wassink – Zeventiende en achttiende eeuw
 • 18 oktober – drs. John van Cauteren – Middeleeuwen/80-jarige oorlog
 • 1 november – dr. Joost Welten – Franse tijd
 • 8 november – Peter Korten – Negentiende eeuw
 • 15 november – drs. Theo Schers – Wereldoorlogen en Interbellum
 • 22 november – drs. John van Cauteren – Kunst
 • 29 november – drs. Frits Nies – Opbouw en afbraak na WO II

Praktische informatie

 • Tijdstip: dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur
 • Cursuslocatie: Paterskerk, Biest 43, 6001 AP Weert
 • Deelnameprijs: € 121,- (betaling geldt als inschrijving). Voor leden en vrienden van De Aldenborgh € 111,-

Aanmelden kan door overmaking van € 121 (of € 111) op bankrekening NL31RABO0176968334 t.n.v. stichting De Aldenborgh Weert onder vermelding van ‘cursus’ en uw naam.

Deelname ook graag doorgeven aan het secretariaat via [email protected] of telefoonnummer: 06-53284665. Ben je al Weerterloog, maar wil je een les op herhaling, mail of bel dit door aan het secretariaat en je bent van harte welkom.

Update: telefoonnummer gewijzigd.