Groen licht voor crematorium met natuurbegraafplaats bij Weerterbos

Gemeenteraad Nederweert maakt weg vrij voor uniek plan.
Impressie van architect Bas van Grimbergen

Nederweert – Midden in de natuur afscheid nemen van je dierbare. Het wordt mogelijk voor inwoners van deze Midden-Limburgse en Brabantse regio. De gemeenteraad in Nederweert heeft dinsdagavond de weg vrij gemaakt voor een crematorium met natuurbegraafplaats langs de oostrand van het Weerterbos. Om dit ambitieuze plan te verwezenlijken, wordt een landbouwperceel van 11,5 hectare aan de Molswingelsdwarsdijk omgevormd tot natuurgebied.

Initiatiefnemers Chris en Janneke Salimans bespeuren in deze regio een duidelijke behoefte aan een ruime locatie waar je, omgeven door groen, waardig en in alle rust afscheid kunt nemen van je dierbare. “Zeker bij druk bezochte crematies is het vóór en na de dienst vaak rumoerig. Vanwege de beperkte capaciteit in de aula komen mensen steeds vroeger om een zitplaats te bemachtigen en het condoleanceregister te tekenen. Zodra de deur opengaat, is het dringen geblazen. Na de plechtigheid sta je weer buiten op de parkeerplaats en is de intimiteit van de plechtigheid weg”, zo spreekt het ondernemersechtpaar uit eigen ervaring.

Alles is bespreekbaar

Hun crematorium, naar ontwerp van de Nederweerter architect Bas van Grimbergen, houdt die intieme sfeer juist vast. Het ademt rust en ruimte. Het gebouw oogt als een Limburgse hoeve en gaat volledig op in de natuur. Het is zo ontworpen dat gezelschappen elkaar voor en na de plechtigheid niet kruisen. Naast koffietafels is er ook ruimte voor andere activiteiten rond rouw en verlies zoals lezingen of voorlichtingsavonden. Vanuit de ruime aula, die plaats biedt aan maximaal 500 gasten, kijk je uit op bos en heide.

Verder komen er in het gebouw zes rouwkamers, waar nabestaanden met een ‘eigen sleutel’ 24 uur per dag terechtkunnen om afscheid te nemen. Bijvoorbeeld na de avondwake of op een ander moment dat die behoefte er is. “Afscheid nemen van je dierbare doe je maar één keer. Dan moet alles kloppen en dus zijn alle wensen bespreekbaar”, aldus Chris die zijn plannen zoveel mogelijk met lokale ondernemers wil realiseren.

Bij goed weer kan de plechtigheid in de openluchtaula plaatsvinden, sfeervol tussen de bomen. Buiten is ook de uitgestrekte natuurbegraafplaats, omgeven door strooivelden en velden met gedenkbomen en gedenkschijven. Verder komt er op het terrein een Theehuis; een klein horecapaviljoen voor wandelaars, fietsers en bezoekers van het crematorium. “Het meest bijzondere aan dit plan is de locatie. De ruimte en de stilte van de natuur. Na de crematieplechtigheid kun je nog even rustig over het terrein wandelen of een kopje koffie drinken in het paviljoen.”

Natuurcompensatie

Nu de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan heeft vastgesteld, kan de vergunningprocedure worden opgestart. De afgelopen maanden zaten Chris en Janneke Salimans met diverse belanghebbenden rond de tafel om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren voor zijn initiatief. In de plannen werden alle effecten voor natuur, milieu, verkeer en landschap onderzocht en meegewogen. Om op deze plek in het Nederweerter buitengebied klimaatvriendelijk te kunnen bouwen, saneert de familie Salimans een intensieve veehouderij in Ospel.

Verder worden er rond het crematorium en op de natuurbegraafplaats duizenden bomen en struiken aangeplant. Het huidige landbouwperceel wordt zo omgevormd  tot natuurgebied en verbonden met het aangrenzende Weerterbos. “De ideale locatie voor een onvergetelijk afscheid”, besluit Chris.

Bekijk een impressie: https://iwdg.nl/3CczAEG (PDF)