Slotavond Avond4daagse Altweerterheide

Vier dagen X-factor van de Hei.

Een kolossale schiet en worstelpartij tussen grenswachters en een smokkelbende in de Laurabossen. Klokjes, broches en de laatste modestoffen uit Middelburg. De eerste oefen-sint van Weert en groepsmeditatie op het mooiste panorama punt van Weert. De kordate pastoorsmeid die bij Pastoorshuis een enorme ontginning op touw zette.  Dit en vele andere acts kwamen gisteren voorbij op de laatste avond van de Vierdaagse van Altweerterheide. Op de vrijdag stond de voormalige Kalverpeel, de Meerling, Laurabossen en Hazenheuvel op het programma.

Meer dan 700 wandelaars maakten de afgelopen week kennis met het groen, de geschiedenis en de beleving van de boeren, burgers en buitenlui van de Hei. Met rondtrekkende marskramers met hun waren.

Met de stilte van de op dit ogenblik prachtig bloeiende hei, een verscholen poel midden in de bossen. Maar ook met de onderbelichte geschiedenis van neutraal Nederland in de periode 14-18. Nederland bleef in die tijd buiten schot, maar dat ging niet op voor de Hei hier aan de grens. Dit gebied was geregeld het toneel van wilde gevechten tussen grenswachters en smokkelaars die met hun waren naar het door de Duitsers bezette België wilden. Maar ook van een lanterfantende soldaat, die uit verveling de eerste sinterklaas-intocht in Weert op touw zette.

De beklimming van de Hazeheuvel, de voormalige vuilstort blijft een sensatie. Een groot deel van de wandelaars legde na afloop nog een hele tijd aan op het gezellig ingerichte terras van Dorpshuis De Paol. 


Fotobijdrage van Jos Hebben, Theo van der Heijden en Gert van Elk