Wandelen en fietsen met stadsgidsen tijdens Open Monumentendagen

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 3 min. leestijd

Tijdens de landelijke Open Monumenten Dagen, organiseren de Weerter stadgidsen in het weekend van 10 en 11 september een wandeling door de Weerter binnenstad én een fietstocht rond Weert. Het thema dit jaar is ‘duurzaamheid en monumenten’.

Stadswandelingen

Op zaterdag 10 september starten om 11.00 én om 12.00 uur bij de St. Martinuskerk twee stadswandelingen. Beide wandelingen (maximaal circa 20 personen per wandeling) duren één uur en zijn gratis.

Tijdens de wandeling wordt aandacht geschonken aan een aantal markante gebouwen in de Weerter binnenstad en de invloed van de Graven van Horne op de ontwikkeling van de stad in de late middeleeuwen. De welvaart nam toe dankzij de bloeiende lakennijverheid en -handel. Een welvaart die weerspiegeld wordt door het imposante bouwwerk in het hart van de stad, de Sint Martinuskerk. De stadsgidsen zullen ook een aantal groene ‘stilteplekken’ bezoeken zoals de prachtige kloostertuin van de Birgittinessen in de Maasstraat en de tuin van het Ursulinencomplex.

Belangstellenden voor de stadswandeling dienen zich wel vooraf (vóór vrijdag 9 september) aan te melden via een mail naar:  [email protected], onder vermelding van ‘stadswandeling’.

Tevens moet in de mail niet alleen aangegeven worden ‘wandeling 11 uur of wandeling 12.00 uur’  maar ook het aantal personen.

Praktische informatie wandeling

 • Wanneer: zaterdag 10 september, 11 en 12 uur
 • Start: Markt, voor de kerk
 • Duur: 1 uur
 • Aantal: Maximaal 20 personen per wandeling
 • Belangstelling?? Aanmelden kan per email ([email protected]) voor vrijdag 10 september onder vermelding  van Stadswandeling. Tevens voorkeurstijd aangeven 11 of 12 uur en het aantal deelnemende personen.

Fietsen ‘Rondje Weert’

‘Weert, de groenste regio van de wereld’. Zo presenteert de gemeente zich graag aan de buitenwereld. Tikkeltje overdreven? Feit is dat de omgeving van Weert verrassend groen is. Kortom: deze fraaie omgeving vraagt om een verkenning per fiets onder leiding van een stadsgids. De route loopt door de prachtige natuur van de gemeente Weert. Er wordt niet alleen aandacht geschonken aan het bijzondere gevarieerde landschap in ‘de groenste regio van de wereld’, maar ook aan kerken en kapellen, schansen en grafheuvels.

Omdat het monumentendag is kan er ook een aantal monumenten bezocht worden.

De route heeft een lengte van circa 27 km. De start is zondag om 10.00 uur bij de poort van het kasteel ‘De Nijenborgh’ op de Biest. Deelname is gratis.

Praktische informatie fietstocht

 • Wanneer: zondag 11 september om 10.00 uur
 • Start: Poort Nijenborgh, aan de Biest
 • Afstand: Circa 27 km.
 • Duur: Circa 3 uur (incl. ‘koffiepauze’)
 • Deelname is gratis
 • Aantal: Maximaal 20 personen
 • Meefietsen? Aanmelden kan per email ([email protected]) voor vrijdag 9 september onder vermelding van Rondje Weert.  Tevens aangeven het aantal personen per aanmelding.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie