Wat zit er nu in zo’n Overblijver van Albert Heijn?

De initiatieven tegen voedselverspilling vliegen je tegenwoordig om de oren, ook in Weert. Zo zijn er steeds meer winkels die deelnemen aan de populaire app Too Good To Go en lanceerde Albert Heijn vorige maand een eigen concept: Overblijvers. Veel Weertenaren hebben de voordelige verrassingspakketten al ontdekt, maar wie liever eerst de kat uit de boom kijkt vraagt zich wellicht af: wat zit er nu eigenlijk in zo’ n Overblijver?

Verrassing

Alle filialen van Albert Heijn in Weert doen inmiddels mee aan het populaire concept tegen voedselverspilling, maar alleen de Albert Heijn in de Muntpassage biedt momenteel nog elk van de drie soorten overblijvers aan: de Verrassing Overblijver, de Vegetarische Overblijver en de Bakkerij Overblijver. De overige filialen, van Albert Heijn Heerschap, bieden alleen de Verrassing Overblijver en Vegetarische Overblijver aan. Voor elk van deze overblijvers betaal je € 4,95, terwijl de pakketten een waarde hebben van minimaal € 14,95. De Bakkerij Overblijver kost € 2,95 en heeft een waarde van minimaal € 8,95.

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, dus is de vraag: is het het waard? Je weet immers niet wat je koopt en krijgt producten mee die de uiterste houdbaarheidsdatum al (bijna) hebben bereikt. Bovendien moet je voor een Bakkerij Overblijver van de Albert Heijn in de Muntpassage soms wel érg vroeg uit de veren: die is regelmatig tussen 03.00 en 05.00 uur ’s nachts al uitverkocht!

Gelukkig hoef je je bed niet letterlijk uit op dat tijdstip, want alle overblijvers zijn pas na 17.00 uur of soms zelfs nog later op te halen. Logisch ook, want ze bevatten producten die die dag niet meer verkocht werden en anders weggegooid zouden moeten worden. Zonde!

Wat zit erin?

Dat blijkt wel, want de pakketten zijn regelmatig rijkelijk gevuld. Natuurlijk is het een kwestie van geluk hebben of er iets tussenzit waar je blij van wordt, maar zo niet dan is er altijd wel iemand anders die je er blij mee kunt maken.

  • Een Bakkerij Overblijver bevat bijvoorbeeld: een brood, een verpakking afbakbroodjes en twee lekkernijen van de versafdeling.
  • Een Verrassing Overblijver kan bestaan uit onder andere een bak mosselen, een pastamaaltijd en twee verpakkingen vleeswaren.
  • Een Vegetarische Overblijver bevat geen vlees, vis of kip, maar bijvoorbeeld wel een kleinverpakking boerenkool, een grootverpakking sperziebonen, een pak vleesvervangers, een kleinverpakking broccoli en bloemkool, een bakje meloen, twee verpakkingen kiemgroenten en een zak sla.

Het gokje waard?

Hoewel deze producten vanwege de behaalde houdbaarheidsdatum officieel niet meer verkocht of gedoneerd mogen worden, is er op het moment van ophalen nog niets mis mee. Je kunt ze direct opeten, maar vaak ook gerust nog een dagje laten liggen of zelfs invriezen.

Dat maakt dat het reserveren van een Overblijver nog altijd een gokje is, maar wel eentje met een meestal voordelige uitkomst. Een gokje dat veel klanten maar al te graag wagen dus!