Apple beloont IKC Laar voor creatieve inzet iPads

De iPad is de laatste jaren niet meer weg te denken uit het onderwijs. Dit technologische hulpmiddel helpt scholen bij het behalen van hun leerdoelen. Op IKC Laar gaan ze nog een stapje verder. Daar wordt de iPad ingezet bij het maken van creatieve opdrachten. Voor deze manier van lesgeven werd de school vrijdag beloond met het predicaat ‘Apple Distinguished School’. De komende drie jaar mag het integraal kindcentrum zich zo noemen.

Negende school

“Er zijn 689 scholen verdeeld over 36 landen die zich ‘Apple Distinguished School’ mogen noemen. IKC Laar is er vanaf dit moment één van”. Met die woorden sprak een medewerker van Apple de aanwezige leerlingen, leerkrachten en andere aanwezigen vrijdagochtend toe. De school kreeg vervolgens een ingelijst certificaat en een banner om buiten de school op te hangen. Het IKC is pas de negende school in heel Nederland die het predicaat heeft mogen ontvangen.

Green-screen

Met iPads maken de kinderen op IKC Laar creatieve opdrachten die aansluiten bij de lesstof. “Wat je dus ziet is dat ze elkaar interviewen voor een green-screen-muur. Of dat ze met een green-screen-box een verhaallijn uit een taalopdracht aan het uitbeelden zijn”, zo vertelt schoolleider Maaike Coolen ons. Drie leerlingen showen wat ze precies bedoelt: voor een groene achtergrond bewegen ze poppetjes op een groen stokje heen en weer. Op de iPad die ervoor staat zien we de poppetjes digitaal geplaatst worden in een winterachtig landschap met een iglo en een berghut.

Met dit soort creatieve opdrachten onderscheid IKC Laar zich van andere scholen die ook met iPads werken. Coolen: “Wij proberen net dat extra’s mee te geven waardoor kinderen nog meer gemotiveerd zijn en lekker zelf aan de slag kunnen”.

Eisen

Je wordt niet zomaar ‘Apple Distinguished School’. Coolen: “Alle leerkrachten zijn geschoold als ‘Apple-teacher’. Dat is een programma wat ze hebben gevolgd. Daarnaast moeten we een duidelijke visie hebben: we moeten een plan hebben welke rol de iPads de aankomende jaren in ons onderwijs zullen hebben”. Het mag ook niet een eenmalige lesmethode blijken, aldus de schoolleider. “Het moet in ons onderwijs geïntegreerd zijn. Zo van: dit doen wij op IKC Laar op deze manier, dit is van ons”.

In deze video zien we hoe de uitreiking van het Apple-certificaat ‘Apple Distinguished School’ in zijn werk ging. Ook laten leerlingen van verschillende groepen ons zien wat ze allemaal met de iPads kunnen: https://youtu.be/-QdQOpYvcbE.