Rijd jij veilig met medicijnen?

Algemeen Uitgelicht Weert 1 reactie 3 min. leestijd
Foto via Depositphotos (Bignai)

Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. Om stil te staan bij de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van dit medicijngebruik, organiseert het IVM elk jaar op 9 januari de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (DvVM). In 2023 staat deze dag in het teken van medicijngebruik in het verkeer.

Waarom is dit een belangrijk thema?

Medicijnen kunnen invloed hebben op de rijvaardigheid. In het afgelopen jaar kregen 5,4 miljoen volwassen Nederlanders één of meerdere van deze medicijnen. Uit navraag blijkt dat een deel van hen toch rijdt, bijvoorbeeld uit onwetendheid of door onvoldoende kennis. Dat zorgt jaarlijks voor zo’n 33 tot 66 dodelijke ongelukken, zo wijst onderzoek uit.

Bestuurders die betrokken waren bij deze ongevallen hadden bijvoorbeeld last van verminderd concentratievermogen, duizeligheid, wazig zicht en een trager reactievermogen. Om dergelijke ongelukken te voorkomen mag je met sommige medicijnen niet rijden. Belangrijk is daarom dat:

  1. Medicijngebruikers weten wanneer ze wel en niet mogen rijden;
  2. Zorgverleners en medicijngebruikers een goede oplossing vinden als rijden niet kan of mag.

In de praktijk levert dat nog wel eens problemen op. Het IVM publiceerde daarom vandaag een onderzoek waaruit blijkt wat de meest gebruikte medicijnen met invloed op de rijvaardigheid zijn. Het gaat daarbij om onder andere oxazepam, tramadol en temazepam.

Uit een kleine steekproef blijkt ook hoe patiënten met de adviezen omtrent hun rijgedrag omgaan. Ongeveer de helft van hen rijdt niet, maar een derde rijdt bewust wel af en toe of zelfs regelmatig. Een klein percentage van de ondervraagden wist niet dat hun medicijngebruik van invloed is op hun rijgedrag. Het zijn vooral deze groepen, de medicijngebruikers die ondanks de al dan niet bekende risico’s toch achter het stuur stappen, die het IVM met de campagne van vandaag wil bereiken.

Wat doet het IVM om de verkeersveiligheid te verbeteren?

Op de website www.rijveiligmetmedicijnen.nl geeft het IVM informatie over veilig rijden met medicijnen. Zo vind je op de website tips om erachter te komen of jouw medicijn de rijvaardigheid beïnvloedt, lees je op welke bijwerkingen je moet letten om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer en ontdek je wat je moet doen als je een medicijn gebruikt dat je rijvaardigheid beïnvloedt, maar je toch wilt autorijden.

Ook voor zorgverleners is het belangrijk om bekend te zijn met de website www.rijveiligmetmedicijnen.nl. Zij vinden hier alle informatie die ze nodig hebben om hun patiënten juist te informeren over geneesmiddelen in het verkeer, inclusief een gratis toolkit.

Zowel voor zorgverleners als voor patiënten is het dus belangrijk om op deze dag, maar ook gedurende de rest van het jaar, alert te blijven. Alert op veilig medicijngebruik en daarmee ook alert in het verkeer!

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
1 reactie