Een uniek kijkje vanaf de bodem van Sluis 15 in Nederweert

Algemeen Nederweert Regio Uitgelicht Reageer 2 min. leestijd

Nederweert – Update – Aanstaande zaterdag kunnen er weer schepen gaan varen door de Zuid-Willemsvaart in Nederweert. De afgelopen drie weken was dit niet mogelijk door herstelwerkzaamheden aan Sluis 15. In opdracht van Rijkswaterstaat zijn de sluisdeuren gerenoveerd en ook is de naastgelegen brug aangepakt.

Deuren

Afgelopen zaterdag werd de stalen deuren teruggehangen. Momenteel zijn medewerkers van uitvoerder Spie bezig met het op maat maken van de sluisdeuren. Als alles goed gaat wordt de sluis woensdag weer gevuld met water. Dan kan er gecontroleerd worden of de deuren hun werk goed doen.

Passchaven

“Wij moeten deze week de deuren nog passchaven …”, zo licht projectmanager Martin van der Weijden ons toe. “… Er zit op de staaldeuren hout. Daar dicht de sluisdeur mee af”. Om de deuren zo goed als waterdicht te krijgen moeten de houten balken passend geschaafd worden.

Brug

Omdat de vaarweg toch al geblokkeerd was werd er van de gelegenheid gebruikt gemaakt ook de naastgelegen brug te controleren. Er bleken wat reparaties nodig aan de betonnen constructie van de brug. Deze week worden de laatste reparaties verricht.

Oplevering

Aanstaande vrijdag moeten de sluis en brug opgeleverd worden. Van der Weijden: “Het ziet ernaar uit dat we het gaan halen”. Daarna gaan de deuren weer minimaal 20 jaar mee, aldus de projectmanager.

Onderhoud waterwegen Zuid-Nederland

Rijkswaterstaat werkt continu aan toegankelijke waterwegen, waterkwaliteit, veiligheid en ecologische waarden rond het water. Ze zorgen samen met anderen voor beheer en onderhoud van de vaarwegen in Zuid-Nederland en voor aanleg, onderhoud en inrichting van waterwerken, oevers en uiterwaarden.

Video

Martin van der Weijden is als technisch manager werkzaam bij Van Dooren Geldermalsen (VDG). Speciaal voor de renovatie van Sluis 15 is hij door uitvoerder Spie ingehuurd als projectmanager. Met Van der Weijden namen we een kijkje bij de laatste werkzaamheden aan de sluis. We daalden onder andere af naar de bodem van het waterwerk: https://youtu.be/LLg2ruhVSMY.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie