Lezing over de Weerter stadsnatuur

Screenshot webcam slechtvalkpaartje Weert (gespot door Linda)

Het stedelijke milieu biedt talloze mogelijkheden voor de natuur om zich aan te passen en te evolueren. Koolmezen die een octaaf hoger zingen, paardenbloemen die in rap tempo evolueren en merels die zich van schuwe bosvogel hebben aangepast naar stadsvogel zijn enkele van de vele voorbeelden. In Weert wordt de diversiteit van stadsnatuur besproken in relatie tot de natuurwaarden in het buitengebied.

Het Natuurhistorisch Genootschap Limburg heeft een boek uitgebracht genaamd “Het Eiland van Weert, ontdek de natuur in Weert en Nederweert”, waarin de highlights van stadsnatuur worden besproken. Tijdens een lezing op 11 april 2023 worden deze hoogtepunten van de stadsnatuur in Weert besproken en wordt er gekeken naar hoe deze zich verhouden tot de natuurwaarden in het omliggende buitengebied.

De stad biedt een diversiteit aan soorten die in de natuur niet voorkomen, en een deel van deze soorten is volledig afhankelijk geworden van de menselijke bebouwing. Het door de mens gecreëerde biotoop biedt kansen, maar ook bedreigingen voor de biodiversiteit.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe de natuur in stedelijke gebieden zich ontwikkelt en aanpast aan het menselijk ingrijpen. Door het bestuderen van deze processen kunnen we de impact van stedelijke ontwikkeling op de natuurlijke omgeving beter begrijpen en kunnen we oplossingen vinden om de biodiversiteit te behouden en te beschermen.

  • Spreker: Renate Bruinsma, ecoloog
  • Datum: 11 april 2023, 19.30 uur
  • Locatie: Natuur- en Milieucentrum ‘De IJzeren Man’ Geurtsvenweg 4 te Weert
  • Toegang: € 2,- entree; inclusief een kop koffie of thee