Oud weefgetouw op tentoonstelling laken en linnen in Stramproy

Stramproy – Het oude weefgetouw van Ties de Wever (Mathijs Steijvers, 1897 – 1990) staat centraal op de tentoonstelling ‘600 jaar Laken- en linnennijverheid in Stramproy’. Dit grote weefgetouw heeft vijftig jaar opgeslagen gestaan in het molenmagazijn Sint Jansmolen. Als laatste thuiswever van Stramproy heeft Ties in de eerste helft van de vorige eeuw nog stof geweven op dit zeer oude werktuig. 

Restauratie

Recent is het weefgetouw door vrijwilligers van Heemkunde Stramproy gerestaureerd en weer gemonteerd. Daarbij was het ook nodig om onderdelen te vervangen door ze via handwerk na te maken. Het vervolgens knopen van de nieuwe draden en het bespannen van het raamwerk was een immens karwei, dat opnieuw ‘geleerd’ moest worden.

Tentoonstelling

Naast het oude weefgetouw zijn op de tentoonstelling diverse werktuigen te zien die gebruikt werden voordat de wever en de spinster aan de slag konden. Ook wordt uitleg gegeven over het productieproces en zijn filmbeelden te zien van de restauratie van het oude weefgetouw.

De tentoonstelling is te bezoeken op de zaterdagen en zondagen 13, 14, 20 en 21 mei van 11.00 tot 16.00 uur in het molenmagazijn Sint Jansmolen aan de Molenweg 16 in Stramproy. De entree is gratis.

Op zaterdag 13 mei om 10.30 uur wordt de tentoonstelling geopend. Dan wordt ook het opgeknapte molenmagazijn opnieuw opengesteld voor het publiek. Het gebouwtje is door vrijwilligers opgeknapt, heringericht en voorzien van een mooi verhard voorterrein. 

Presentatie

Als introductie op de tentoonstelling is er op dinsdag 9 mei in ‘De Zaal’ aan de Mariastraat in Stramproy een interessante presentatie te zien over ‘600 jaar Laken- en linnennijverheid, tussen oorlogen en vrede, 14e – 20e eeuw’. Eeuwenlang was de laken- en linnennijverheid een zeer belangrijke economische activiteit in Stramproy. Vele thuiswevers en thuisspinsters produceerden een kwaliteitslaken. Geen beddenlakens, maar ‘van hetzelfde laken een pak’. Een verfijnde wollen geweven en vervilte stof, die tot ver buiten het dorp verhandeld werd. Later werd vlas als grondstof gebruikt voor het linnen.

Tijdens de uitgebreide presentatie over de plaats van deze nijverheid in de geschiedenis van Stramproy krijgen ook de voorschriften van de abdis van Thorn aandacht. De presentatie met mooie beelden wordt verzorgd door Harry Seevens. 

De aanvang van de presentatie is om 19.30 uur en de entree is gratis. De organisatie van zowel de presentatie als de tentoonstelling is in handen van Heemkunde Stramproy.