Molen Sint Jan in Stramproy elke zaterdag geopend tijdens zomervakantie 

Algemeen Dorpen Stramproy Uitgaan Reageer 2 min. leestijd

De windmolen Sint Jan in Stramproy is deze zomervakantie voor het eerst elke zaterdag geopend van 9:00 tot 15:00 uur. Daarnaast kunnen belangstellenden op afspraak ook buiten openingstijd een rondleiding krijgen. 

De museummolen Sint Jan is in 1783 gebouwd en is oudste standerdmolen van Limburg. Bij een standaardmolen draait de gehele kast van de molen rond een houten paal, de standerd. Dit molentype was vroeger het enige soort windmolen in dit deel van Europa. Ooit stonden er duizenden, maar er zijn in heel Nederland nog maar 38 originele standerdmolens over. 

Rondleiding door de molen 

Bij een rondleiding legt de molenaar precies uit hoe het merkwaardige bouwwerk rechtop blijft staan, hoe je de molen kan laten ronddraaien of juist afremmen en hoe men vroeger graan tot meel maalde. Uiteraard kun je ook via de steile trap de binnenkant van de molen bewonderen. De rondleidingen zijn gratis (een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd). 

De extra openstellingen zijn mede mogelijk dankzij de komst van een nieuwe molenaar. Marko Barendregt slaagde in juni voor zijn landelijke examen windmolenaar en draait sindsdien veelvuldig op de Sint Jan. Tijdens de zaterdagen zal de molen, als er voldoende wind staat, ook draaien. 

Waar en wanneer? 

De Molen Sint Jan ligt aan de Molenweg 16 in Stramproy. De extra openstellingen op zaterdag tijdens de zomervakantie duren van 8 juli tot 3 september. Daarnaast is de molen volgens normale openingstijden ook elke 2e en 4e woensdag van de maand open van 13.00 tot 16.00 uur. Wil je buiten openingstijd een rondleiding stuur dan een berichtje naar 06- 41858517 of chat via www.facebook.com/SintJanStramproy

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie