Munttheater en Rumolduskapel decor voor voorstellingen Limburg Festival

Fotograaf: Sjoerd Derine

Het theaterseizoen in Weert start deze week met een Double Bill; twee voorstellingen op 1 avond voor een prijs. Sofie Kramer speelt woensdag 16 en donderdag 17 augustus haar monoloog SCOLD in de Rumolduskapel en Marleen Hendrickx speelt haar solovoorstelling X Y I Light in het Munttheater. Op zaterdagmiddag 19 augustus is het Munttheater tevens begin en -eindlocatie van de Limburg Festival Dans Promenade.

Centrale metafoor is een tas

Theatermaker en actrice Sofie Kramer brengt een even kwetsbare als woedende monoloog, waarin ze een persoonlijke ervaring in een lange geschiedenis van schaamte en schuldgevoelens plaatst. Centrale metafoor is een tas: Scold gaat over wat je met je meedraagt en hoe je dat doet. En hoe je dat wat je hebt achtergelaten, toch bij je draagt. Ze raakte ongewenst zwanger en pleegde abortus. Scold gaat over zorgzaamheid, naar jezelf en de ander. En hoe ze als vrouw in een lange traditie staat van onderdrukking, afwijzing en schaamte. Kramer toont dat ze niet alleen staat, maar zich wel alleen voelt.

Met X Y I-light getuigt Marleen Hendrickx op hartverscheurende wijze over haar intersekse jeugd. Marleen ontwikkelde van haar avondvullende solo X Y I een light-versie, een theatrale performance. Zij neemt de bezoeker mee in een reconstructie van haar jeugd. Een persoonlijk verhaal over opgroeien als intersekse persoon, zonder écht te weten wie je bent. De vertelling laat ook zien hoe onze samenleving ooit kennis van zaken had en hoe die kennis later bewust is weggedrukt. Hoe een rechtlijnig man-vrouw beeld steeds meer de norm werd, terwijl de realiteit veel meer vormen en minder hokjes kent.

Kaarten zijn te koop voor een gezamenlijke prijs van € 15,- via de het verkooppunt van het Limburg Festival: https://www.theaterroermond.nl/agenda/double-bill

Te zien op woensdag 16 augustus en donderdag 17 augustus om 20:00 uur, verzamelen bij Munttheater, Collegeplein 3, Weert

Dans Promenade

Dans is een universele taal. Geen moeilijke woorden, maar enkel lichamen van dansers die hun verhaal vertellen. Deze wandelingen met 4 optredens onderweg op verrassende en bijzonder locaties starten op zaterdagmiddag 19 augustus om 13.00, 14.00 en 15.00 uur vanuit het Munttheater.

De wandeling verbindt bijzondere voorstellingen van bekende en minder bekende talenten uit de danswereld met elkaar. Laat je letterlijk en figuurlijk bewegen door krachtige dans en fijngevoelige choreografieën, van moderne en klassieke dans tot opzwepende en sensuele bewegingen. Dit alles in de Dans Promenade van het Limburg Festival. Trek gemakkelijke schoenen aan en ga mee!

Kijk voor het volledige programma van het Limburg Festival op meer locaties en dagen in Weert op https://www.limburgfestival.nl/