VPRO Tegenlicht Meetup Weert: ‘Trust Me, I’m a Journalist’

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd
Foto door Remco Bikkers

De VPRO Tegenlicht Meetup in Weert nodigt je uit om deel te nemen aan een boeiend gesprek over het herstel van vertrouwen in de journalistiek, het belang van lokale kritische nieuwskanalen en de rol die burgers kunnen spelen in dit proces. De Meetup vindt plaats op donderdag 14 september om 20.00 uur bij Theater de Huiskamer. De toegang is gratis; aanmelden kan via www.bibliocenter.nl/tegenlicht.

Ik ben journalist. Ik ben journalist?

In een tijd waarin nieuwsberichten van over de hele wereld constant onze aandacht vragen via verschillende media, rijst de vraag: welk nieuws kunnen we nog vertrouwen? Terwijl we op de hoogte zijn van gebeurtenissen aan de andere kant van de wereld, blijven lokale gebeurtenissen vaak onderbelicht. Lokale en regionale nieuwsvoorziening speelt een cruciale rol in het herstellen van vertrouwen in de journalistiek, maar lijkt helaas steeds meer te verdwijnen.

Tijdens deze VPRO Tegenlicht Meetup zal socioloog Theo Ploeg het gesprek begeleiden. De volgende gasten sluiten aan:

  • Christiaan Triebert: Als onderzoeksjournalist bij The New York Times is hij de centrale figuur in de Tegenlicht-aflevering van de avond. Met zijn team gaat hij op zoek naar de waarheid aan de hand van informatie en bewijsvoering uit openbare bronnen. In 2020 werden zij bekroond met twee Pulitzerprijzen voor hun werk.
  • Ruben Weekers: Als programmamaker en journalist probeert Ruben dagelijks Limburgs nieuws te delen via het radioprogramma ‘L1Vandaag’. Dit is vaak een uitdaging, omdat het soms gaat over onderwerpen waar niet iedereen direct bij betrokken is. Hoe houd je mensen geïnteresseerd in politieke kwesties die indirect hun leven beïnvloeden? Ruben deelt zijn ervaringen en uitdagingen als journalist.
  • Jeroen Heijdeman: Jeroen is journalist en programmamaker voor WeertFM, de lokale omroep voor Weert en Nederweert. In zijn werk streeft hij ernaar om de persoon achter het nieuws te vinden en de kritische vragen te stellen die vaak ontbreken in standaard persberichten. Voor hem is een kritische benadering in de publicatie van nieuws van groot belang om het onderscheid tussen gratis publiciteit en een echt nieuwsbericht helder te houden.

Voorafgaand aan de Meetup wordt de VPRO Tegenlicht-uitzending ‘Trust Me, I’m a Journalist’ aanbevolen. De uitzending is te bekijken op www.vpro.nl/tegenlicht.

Praktische informatie

De VPRO Tegenlicht Meetup in Weert wordt georganiseerd door Bibliocenter en vindt plaats in Theater De Huiskamer. Toegang is gratis. Het evenement begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Voor meer informatie en om je aan te melden, kun je terecht op www.bibliocenter.nl/tegenlicht.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie