Grote oefening met hulpdiensten op de kermis

112 Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd

Bij de kermis in Weert, die dit weekend weer losbarst, is veiligheid voor de inwoners en bezoekers heel belangrijk. Alle partijen werken met elkaar samen om ervoor te zorgen dat alles goed en veilig verloopt tijdens dit grootse jaarlijkse evenement. Goede voorbereiding is belangrijk en is een flinke klus. Maar wat als er tijdens de kermis toch iets mis gaat?

Elk jaar oefent brandweer Weert enkele dagen voor de kermis een mogelijk incident. Donderdag 21 september vond deze oefening ook plaats. Dit jaar was deze extra groot opgezet om naast de brandweer ook andere hulpdiensten, zoals politie en ambulance, het ‘kermisscenario’ te laten oefenen. In de oefening hadden ook de kermisexploitanten, de gemeente, inwoners en de burgemeester een rol. Ze oefenden een aantal in scene gezette incidenten.

Het scenario

Het ‘oefenscenario’ zag er als volgt uit. De kermis in Weert is in volle gang. De binnenstad van Weert is één groot pretpark met ruim 130 attracties. Bezoekers lopen van plein naar plein langs de ‘kermisroute’ van maar liefst 1,7 km. Op de Markt in Weert is een stroomkast ontploft door een piekspanning op het net. Deze ontploffing heeft een flinke binnenbrand veroorzaakt boven Café de Gruyter. De attractie Snowjet is ook aangesloten op deze kast. Daardoor komt de attractie stil te liggen. Een monteur wil het probleem verhelpen, maar komt klem te zitten onder de attractie. Behalve de meldingen van deze ‘scene’ (brand, beknelling en stilstaande attractie) komen bij de meldkamer ook meldingen binnen van een bezoeker die onwel is geworden bij de schiettent ter hoogte van de Meikoel en een melding van een opstootje bij het schuiversspel op de Markt. Burgemeester Vlecken wil weten wat de ernst van de situatie is en meldt zich bij de hulpdiensten. Hij wil bij de eerste overleggen aanwezig zijn van de hulpdiensten.

Versterken van de samenwerking

Bij grote incidenten, waarbij slachtoffers zijn, veel hulpdiensten worden opgeroepen, gemeente en kermisexploitanten zijn betrokken, is een goede samenwerking belangrijk. “Eén van de belangrijkste doelen van de oefening is om de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten te versterken”, vertelt Gijs Janssen, oefencoördinator van Brandweer Limburg-Noord. “Het komt de samenwerking zeer ten goede als mensen elkaar kennen. Door samen te oefenen, weet je wat je van elkaar kunt verwachten wanneer er echt druk op de ketel staat.”

Bekijk een video: https://youtu.be/5mWzAdXGUGg

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie