Politiek stelt vragen over opvallende verschillen beheer wijkparken

Algemeen Weert 1 reactie 3 min. leestijd
Wijkpark Het Wilding

In een gezamenlijke brief aan het gemeentebestuur hebben de lokale politieke partijen DUS Weert en VVD Weert aandacht gevraagd voor opvallende verschillen in het onderhoud en beheer van verschillende wijkparken binnen de gemeente Weert.

De genoemde parken, namelijk De Weijer, Vrakkerplein, Het Wilding, Luuëkerpark en Laarderschans, vertonen aanzienlijke variaties in hun beheerpraktijken, en de partijen dringen aan op meer consistentie.

Bevindingen

Recente bevindingen hebben aan het licht gebracht dat sommige wijkparken commerciële activiteiten organiseren om inkomsten te genereren voor hun onderhoud, terwijl andere volledig afhankelijk zijn van vrijwilligers en hun financiële steun. Dit verschil in aanpak roept vragen op over de gelijkheid en efficiëntie van het parkbeheer in de gemeente Weert.

Groenafval

Daarnaast is er variatie in de manier waarop groenafval wordt behandeld. In sommige parken brengen vrijwilligers groenafval persoonlijk naar de milieustraat met behulp van de Weerterlandpas, terwijl andere parken afhankelijk zijn van de gemeente om afval op te halen na een melding van de openbare ruimte.

Financiële ondersteuning

Een ander opmerkelijk punt betreft de financiële ondersteuning van vrijwilligers. Sommige vrijwilligers worden doorverwezen naar de wijkraad voor financiële middelen, terwijl anderen directe toegang hebben tot benodigde apparatuur en middelen via hun connecties met groenonderhoudsmedewerkers.

Vragen

Naar aanleiding van deze bevindingen hebben DUS Weert en VVD Weert de volgende vragen gesteld aan het gemeentebestuur:

  1. Is de wethouder op de hoogte van deze verschillen in parkbeheer?
  2. Wat zijn de totale onderhoudskosten voor groenvoorzieningen in de gemeente, en worden deze kosten per vierkante meter berekend?
  3. Hoe is het beheer van de wijkparken genoemd in de introductie momenteel geregeld?
  4. Wie is verantwoordelijk voor dit beheer en hoe wordt het financieel beheerd?
  5. Biedt de gemeente een startsubsidie voor parkbeheerinitiatieven?
  6. Is de gemeente bereid om beleid te ontwikkelen om uniformiteit te creëren in het beheer en onderhoud van de genoemde wijkparken?
  7. Overweegt de gemeente een uniforme, laagdrempelige regeling in te voeren waarbij buurtbewoners worden gestimuleerd en gefaciliteerd door de gemeente bij het zelf onderhouden van parken, met ruimte voor maatwerk?

DUS Weert en VVD Weert benadrukken het belang van gelijke kansen en efficiënt beheer in alle wijkparken van de gemeente Weert en zien uit naar de reactie van het gemeentebestuur op deze belangrijke kwestie. De brief staat op de agenda voor de eerstvolgende commissievergadering.

Lees de brief: https://iwdg.nl/465cjjT (PDF)

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Tags:
Deel dit bericht
1 reactie